Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Har ni utpekat Jan Guillou som brottslig eller klandervärd, Thomas Mattsson?

Publicerad: 19 november 2009, 12:42

Jan Guillou skriver i en anmälan till Allmänhetens Pressombudsman att han utpekats som "extremt moraliskt klandervärd (landsförrädare)" och att Expressen "...brutit grovt mot god publicistisk sed".


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionThomas MattssonJan Guillou

Jan Guillou skriver i en anmälan till Allmänhetens Pressombudsman att han utpekats som ”extremt moraliskt klandervärd (landsförrädare)” och att Expressen ”…brutit grovt mot god publicistisk sed”.

– Nej. Guillou, som inte begärt någon enda rättelse eller ens genmäle, fick godkänna sina citat före avslöjandet och har sedan intervjuats igen och både chattat på Expressen.se och skrivit själv i Expressen.

Varför ansåg ni er ha fog för att kalla Jan Guillou KGB-agent och Sovjet-agent?

– Guillou utbildades i hemlig verksamhet av KGB, tog emot uppdrag av den sovjetiska underrättelsetjänsten och fick dessutom betalt. Guillou bekräftade allt detta, och beskrev dessutom hur han tränades i att rita kritstreck i telefonkiosker för att KGB skulle kunna skaka av sig svenska säkerhetspoliser.

Gick ni för långt i anklagelserna mot Jan Guillou?

– Guillou beskriver KGB-samarbetet som ett ”journalistiskt projekt”, men han skrev ingen journalistik – han skrev bara analyser för KGB. Vi har baserat rapporteringen på vad Guillou själv har bekräftat och låtit honom komma till tals, det har varit viktigt för mig.

Hade ni skrivit annorlunda om det varit er krönikör, och är det i så fall ett problem?

– En hypotetisk fråga, men som möjligen besvaras av att Aftonbladet – där Guillou är krönikör – gjorde hela åtta sidor om Expressens scoop dagen efter. Guillou har också varit medarbetare i SVT och TV4, som båda gjorde stort på avslöjandet. Så jag vill nog avliva myten om att nyhetsredaktionerna skyddar de sina, tvärtom har ju Expressen kritiserats för att Guillou fått för stort utrymme för att förklara sig.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.