Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Har ni blivit för mesiga, Thomas Mattsson?

Publicerad: 25 januari 2013, 09:48

En fällning under hela 2012 för Expressen. Och det var för en publicering från 2011. Har Expressen tappat stinget?


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Jag vill ju inte tro det, vi fattar ju unika publiceringsbeslut hela tiden och har ingen uttalad ambition att vara ”mesiga”. Och hypotetiskt kanske vi i morgon fattar tio olika offensiva publiceringsbeslut och plötsligt ser då klanderstatistiken för 2013 helt annorlunda ut

Men, och det är väl en slutsats man kan dra, det är ju uppenbart att Expressens försiktighetslinje de senaste åren återspeglas i antalet anmälningar och klander. Samtidigt ska man inte dra för långtgående slutsatser av det här, inte minst på grund av att nämndens beslut ju är subjektiva.

Är det bara positivt med så fällningar?

Det positiva är möjligen att exemplet med 14 PON-klander 2002 jämfört med bara ett klander 2012 visar att Expressen inte bara i ord utan också i handling arbetar för god pressetik. Men, och här reflekterar jag gärna, om orsaken istället är att vi varit för försiktiga eller rentav fega i vår journalistik så är det naturligtvis inte positivt. Journalistik ska utmana och provocera och vårt uppdrag är faktiskt inte att publicera så lite som möjligt för att slippa anmälningar och klander, utan vårt uppdrag är istället att berätta!

Är det inte kvällstidningarnas roll att tänja gränserna?

I någon mening är det nog så. Ivar Harrie slog ju fast att Expressen ska ”roa, oroa och förarga” och jag tycker nog att jag fattat en del viktiga och egentligen kontroversiella publiceringsbeslut. För mig, som vet mer än en del så kallade mediekritiker, var det faktiskt okomplicerat att avslöja att Jan Guillou varit agent för KGB eller att Ola Lindholm misstänktes för knarkbrott.

Svårare och mer utmanande publiceringsbeslut för mig var istället att ha namn och bild på exempelvis misstänkta krigsförbrytare. Men det kändes viktigt.

Håller du med PO om att många publicister nu markerar mot nätaktörer som inte gör några etiska överväganden?

Kanske är det så, ja, och i debatten efter Yttrandefrihetskommitténs betänkande har ju jag och många andra publicister gjort skillnad just på de grundlagsskyddade medierna och det som skrivs i andra sammanhang. Jag tycker att bland annat dagstidningarna allt mer markerar sitt ansvar, och skillnaden, mot de sociala medierna och undervegatationssajterna.

Kommer ni att ligga kvar på den här nivån i år?

Det kan man bara spekulera om. Det finns flera aktuella fall, som med offren för dubbelmordet på Öland eller den sexbrottsmisstänkte Malmö FF-spelaren, där Expressen intagit mer restriktiv hållning än andra medier men det betyder förstås inte att det blir så också nästa gång. Jag har inga problem med, säg, tio klander om det har varit principiellt viktiga publiceringar.

”Ett bra år för pressetiken”

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.