Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Här är årets sörmländska journalistpristagare

Publicerad: 22 juni 2017, 05:05

Journalister på EK och SN får dela på Sörmlands journalistpris 2016. Samtidigt prisas en SN-medarbetare med utmärkelsen Årets nyskapare för att han drog igång podcasts på tidningen.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenSödermanlands Nyheter

Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson på Eskilstuna-Kuriren prisas med Sörmlands journalistpris 2016 ”för ett grundligt gjort grävarbete som började med historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt och sedan gled över till Arbogamorden”.

Juryns motivering lyder: ”Frida Vilhelmson, ingar Frostberg och Veronica Karlsson har gjort ett exemplariskt journalistiskt grävarbete i historien om boendechefen som utnyttjade flyktingpojkar sexuellt. De rullade upp en historia som visade sig vara starten på något mycket större. De tre var vakna, vassa och var först av alla med att knyta ihop de många lösa trådarna mellan boendechefen och Arbogamorden. Frida Vilhelmson, Ingar Frostberg och Veronica Karlsson rotade på rätt ställe och gjorde god lokaljournalistik till en riksangelägenhet, igen och igen och igen.”

Men EK-trion får dela på priset med Kattis Streberg på Södermanlands Nyheter. Streberg har tittat på hur de senaste årens fördubbling av ADHD-diagnoser i Sörmland påverkat skolan och eleverna i en artikelserie.

Juryns motivering lyder: ”Med utgångspunkt i att ADHD-diagnoserna har fördubblats i Sörmland de senaste åren har Kattis Streberg i en artiklserie problematiserat en utveckling som påverkar såväl enskilda elever, som skolan i stort. Med stilistisk säkerhet lyfter hon den brännande frågan för vems skull vi medicinerar – för barnens eller för skolans? Trots en i grunden kritisk utgångspunkt undviker hon svartvita beskrivningar och låter såväl medicinförespråkare som medicinkritiker komma till tals med sina bästa argument. Kattis Streberg sätter fingret på ett dilemma många känner igen sig i. Det visar sig bland annat i att en av artiklarna i serien blev den mest delade någonsin på sn.se.”

Prisas gör också SN-kollegan Simón Bustamante. Han tilldelas utmärkelsen Årets nyskapare för att han förra sommaren drog igång ett podcast-projekt där tidigare publiceringar i papperstidningen fick ett helt nytt format.

Juryns motivering lyder: ”Priset Årets nyskapare går till Simon Bustamante, för att han skapade och drev igenom podcasts på Södermanlands Nyheter under sommaren 2016. En rad reportage tidigare publicerade i SN presenterades i ett, för SN helt nytt koncept, i en serie podcasts under sommarmånaderna 2016. Bland de reportage som presenterades i podcast-formen fanns bland annat SN:s egen rapportering från flyktingkatastrofen på den grekiska ön Lesbos 2015.”

Priserna delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.