Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hänt Extra klandras för Laila Bagge-artikel – igen

Publicerad: 14 september 2016, 11:23

PON klandrar Hänt Extra för att ha brutit mot god publicistisk sed i en artikel om tv-profilerna Laila Bagge och Bianca Ingrosso.


Ämnen i artikeln:

Laila BaggeHänt ExtraPOPON

Laila Bagge och hennes ex-mans systerdotter Bianca Ingrosso anmälde en artikel i Hänt Extra som handlade om ett påstått bråk mellan de två. I artikeln, som publicerades i november förra året, beskrevs hur en rasande Bianca Ingrosso – som tagit sin morbrors parti – hade spottat på Laila Bagge under ett drama på NK. Vidare påstods att Bianca Ingrosso avskydde Laila Bagge.

I anmälan framförs att de två inte hade träffats på flera månader och att informationen i artikeln var helt felaktig. Vidare ansåg anmälarna att det var anmärkningsvärt att Bianca Ingrosso, som påstods ha agerat brottsligt, inte fått bemöta uppgifterna – och inte heller Laila Bagge. Laila Bagge uppgav dock att hon, genom sin pressagent, svarat tidningen att hennes relation med Bianca Ingrosso var god.

I anmälan framförs att varken Laila Bagge eller Bianca Ingrosso har positioner i samhället som gör att de måste acceptera ingående granskningar av deras privatliv. Genom publiceringen upplevde dem att deras privatliv kränkts på ett ”graverande och felaktigt sätt”.

Tidningen svarade genom sin tf chefredaktör att både Laila Bagge och Bianca Ingrosso var personer som ”ständigt sökte sig till offentligheten”. Intresset för dem var därför stort. Hänt Extra uppgav också att de sökt Laila Bagge för att kommentera uppgifterna men att hon avböjt, samt att tidningen försökt nå Bianca Ingrosso – utan framgång. Att Hänt Extra medvetet skulle ha publicerat en felaktig artikel tillbakavisades. Tidningen framhöll vidare att båda anmälarna var kändisar vars varumärke ”i princip gick ut på att synas”. De var båda mycket aktiva på sociala medier, var de också valt att bemöta uppgifterna.

Pressombudsmannen slår i sin bedömning fast att Hänt Extra ”kränkt anmälarnas personliga integritet utan att ha ett giltigt allmänintresse som stöd för detta. Därmed bör tidningen klandras för brott mot god publicistisk sed.”

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar Hänt Extra för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Så sent som i mars i år klandrades Hänt Extra och Hänt i veckan av PON för en publicering om Laila Bagge.

Läs mer på PO PON:s hemsida.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Laila BaggeHänt ExtraPOPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev