Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hans Månson: Vem la ut plastikkirurg-domen, SVT?

Publicerad: 11 september 2007, 13:09

SVT Sydnytt har lagt ut våldtäktsdomen mot plastikkirurgen på nätet. Där radas nu alla detaljer upp som sas bakom lyckta dörrar. Medievärldens etikskribent Hans Månson menar att en sådan publicering är unik, och drabbar framför allt offret.


LÄS DOMEN!
Det händer att redaktioner lägger ut domar på nätet, men Sveriges Television tog verkligen ett, så vitt jag vet, helt nytt steg måndagen 10 september.

I ett mycket uppmärksammat våldtäktsmål avkunnades dom i Malmö tingsrätt på måndagen (070910). På nätet ligger målsägarens detaljerade berättelse över hur övergreppet har skett. Alla detaljer, som tidningarna tidigare sovrat bland, finns naturligtvis med. Berättade inför stängda dörrar. Nu för alla att läsa.

I JUST DETTA mål är det extra känsligt i vilken relation kvinnan står till den manliga plastikkirurgen. I åtminstone lokala media har en del sådana uppgifter tidigare publicerats, men här kommer allt samlat med pikanta detaljer.

Så följer den fällde läkarens förklaringar (som rätten valde att inte tro på). Många märkliga förklaringar är det. Men här finns de svart på vitt.

LÄNGE HAR BARA Sydsvenskan bland de etablerade medierna namngett läkaren, känd över hela landet efter en TV-serie om plastikkirurgi. Efter den fällande domen publicerar fler redaktioner namnet. En del också bild. Inte unikt i våldtäktsmål, men ovanligt.

Sydsvenskan lägger senare enbart ut domskälen, men de innehåller i stora drag vad som tidigare publicerats.
Men SVT/Sydnytt lägger ut målsägandens berättelse, den åtalades berättelse och vittnesmål.

MEN OFFRET. KVINNAN!
Som en följd av namn- och bildpubliceringen och relationsbeskrivningarna är den våldtagna kvinnans identitet om inte helt avslöjad så i alla fall närgånget beskriven.

I våldtäktsmål sker stora delar av förhandlingarna ofta inför lyckta dörrar. Av omsorg för den åtalade, men än mer för målsägaren. Utsatta kvinnor berättar om hur påfrestande det är att ge sin berättelse i en rättssal och utsättas för försvarsadvokaternas utfrågning.

Ett stort antal andra kvinnor har anklagat samme kirurg för sexuella övergrepp. Utredning pågår. Undrar hur många som står kvar vid sin anmälan när de inser att alla detaljer inte bara blir offentlig handling utan också kan hamna på nätet?

I DE publicistiska reglerna står under rubriken: ”Respektera den personliga integriteten”

7. Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

9. Visa alltid offren för brott och olyckor största möjliga hänsyn.

FUNDERAR ÖVER hur nätsidans ansvarige utgivare Per Lärka på Sydnytt resonerade denna måndagseftermiddag.
Men en enklare research ger vid handen att Lärka, enligt SVTs programsekretariat, bara är juridiskt ansvarig enligt Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Granskningsnämnden och PO-PON har inte alls med publiceringen att göra.

SVT har beslutat att de regler som gäller för sändningar också ska gälla för nätpublicering, men den som har synpunkter på en sådan publicering kan bara vända sig till programsekretariatet, som gör en egen utredning med förslag till beslut, som ytterst fattas av VD.

SÅ SANNOLIKHETEN för att få reda på vem som fattade beslutet och varför förefaller liten.

Men den som går in på Sydnytt sida på nätet ska alltså förstå att den som står angiven som ansvarig utgivare inte alls behöver vara etiskt ansvarig för beslutet att lägga ut domen.

Per Lärka, var det du så berätta gärna hur du resonerade. Om det inte var ditt beslut skulle jag vara dyster över att behöva klä skott för en sida du inte har makt över. Men vem har det då?
Hans Månson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev