Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han sätter bitska betyg på lokaltidningens journalister

Publicerad: 27 september 2010, 10:45

Småarrogant, Tänder alltmer sällan till, en förvaltartyp är några av kolumnisten Ulf Bertilssons omdömen om journalisterna på SN.


Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

Kolumnisten Ulf Bertilsson ger i gratistidningen Succé skriftliga omdömen om 14 journalister på Södermanlands Nyheter.

Journalister på tidningen får omdömen som en småarrogant representant för Stureplans-centern, Har suttit länge på sin post och tänder alltmer sällan till och Skriver ofta för långa artiklar. Chefredaktören Göran Carstorp är duktig på att rationalisera och minska kostnaderna på redaktionen och Tänder någon enstaka gång till på ett lokalt samhällsproblem

Ulf Bertilsson, som själv har jobbat på Södermanlands Nyheter, inleder kolumnen med att beskriva en mediesituation där tidningen har monopol och inte behöver anstränga sig lika hårt. Hur ska vi då göra för att höja lägstanivån på hjärnorna, påkarna och pennorna på SN? Jo, vi gör en liten genomgång av redaktionen. Plockar ut några avdelningar och kända namn och betygsätter dem. Så kanske de inser att de har ögonen på sig. Och att även journalister måste tåla att deras gärningar hamnar i fokus.

Jag gillar att retas litet med dem, säger han till Medievärlden.

Är det någon som har blivit sur?

Ja det är några som vänder bort blicken och inte hälsar längre. Men så blir det när man skrivit länge om en liten ort, och gillar att sticka ut hakan, säger han.

Finns det inte en fara i att det blir för individualiserat om ansvar ska utkrävas av enskilda journalister?

Tvärtom, jag tror att det här kollektiva ansvaret där en utgivare är ansvarig för allt leder till att den enskilde journalisten inte tar det ansvar han eller hon borde ta.

Har du några förhoppningar om att din kolumn ska bidra till att förbättra journalistiken?

Det är jag tveksam till. När man påpekar saker för journalister blir det ofta tvärtom. Vi skyddar oss gärna och vill stå över kritik

Hur bra är du själv på att ta kritik?

Jag blir glad om jag får arga mail, det är bättre än att folk går och är sura utan att säga något. Men man måste jobba med sig själv för att kunna ta kritik på rätt sätt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Södermanlands Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev