Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han kan ta över efter Herlitz

Publicerad: 22 februari 2016, 13:29

Han uppfyller kravprofilen. Han har jobbat inom Bonnier i snart två decennier. Och bör rimligen vara sugen på ett nytt uppdrag ganska snart. Gunilla Herlitz efterträdare kan bli...


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonBonnier NewsGunilla Herlitz

Thomas Mattsson som klev in på Expressens redaktion första gången redan som 19-åring på ett tremånadersvik 1990. 1994 var han tillbaka och har jobbat där sedan dess med undantag för tre år runt millennieskiftet då han bland annat jobbade på OTW och var med och både grundade och drev gratistidningen Stockholm News.

2001 var han tillbaka på Expressen och fyra år senare blev Thomas Mattsson chefredaktör för Expressen.se. 2009 fick han totalansvaret för all redaktionell verksamhet på Expressen, inklusive GT och Kvällsposten.

Han har suttit länge på chefsredaktörsstolen nu. Längre än vad någon har gjort sedan Bo Strömstedt slutade 1991. Mycket talar för att det kan vara dags för ett nytt uppdrag snart. Kanske som chef för Bonnier News.

Thomas Mattsson borde vara en av de som finns med på listan över kandidater som Gunilla Herlitz efterträdare. Han kan sin egen tidning utan och innan och har säkert en god inblick i Dagens Nyheters och Dagens Industris verksamheter.

Kvällstidningarnas position är den mest utsatta i en mycket utsatt bransch. Där har den digitala förflyttningen gått både snabbast och längst. De erfarenheter och kunskaper Thomas Mattsson fått av Expressens resa på området bör kunna hjälpa övriga tidningar inom Bonnier News en hel del.

Även om han var en mycket närvarande chefredaktör på Expressen.se så ökade arbetsbördan markant när Thomas Mattsson blev chefredaktör för hela Expressen, inklusive GT och Kvällsposten 2009. Och rimligen börjar han känna sig förhållandevis färdig med uppdraget, även om han fortfarande är omvittnat engagerad i både stort och smått. Det vore inte konstigt om han har närt tankar om vad nästa steg i karriären skulle kunna bli. Speciellt inte sedan kollegan/konkurrenten Jan Helin tillkännagav att han lämnar Aftonbladet för att bli programchef på SVT.

Medievärlden har ställt frågan till Thomas Mattsson om hur han skulle ställa sig till ett erbjudande om att bli ny chef för Bonnier News men inte fått något svar.

Om Bonnierledningen lyckas i sin uttalade målsättning att hitta någon som kan och vill ersätta Gunilla Herlitz som chef för affärsområdet Bonnier News talar mycket för att den personen är Thomas Mattsson. Andra som kan få frågan är TV4:s vd Casten Almqvist som började sin karriär inom koncernen som vd för Bonnier Business Press. Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg som jobbat nära Gunilla Herlitz både på DN och DI kan också finnas med på listan.

Gunilla Herlitz lämnar Bonnier News

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.