Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han får årets Ivar Lo-pris

Publicerad: 11 oktober 2017, 09:16

Journalisten och författaren Sven Olov Karlsson har tilldelats fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2018.


Sedan 1999 har Sven Olov Karlsson arbetat som journalist och bland annat haft uppdrag som litteraturkrönikör, recensent och kåsör.

Han har också författat böckerna Västmanland, Italienaren, Amerikahuset och Porslinsfasaderna. Den första nominerades han till Vi:s litteraturpris för och den sistnämnda nominerades till Augustpriset 2013.

Juryns motivering av utnämnandet av honom till årets Ivar Lo-pris lyder: ”För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor. Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Det litterära priset som ska stödja och stimulera arbetarlitteraturen instiftades på Ivar Lo-Johanssons 85-årsdag den 23 februari 1986. Det är också det delas ut årligen. Prissumman är 125 000 kronor.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.