lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han är journalisternas nya bas

Publicerad: 10 maj 2011, 04:08

Från och med i fredags är Jonas Nordling ny ordförande för Sveriges Journalistförbund. Omtumlande tycker han själv.

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Han har jobbat på Vår Bostad och varit sektionsordförande på SVT. De senaste två åren har Jonas Nordling varit verksamhetschef på Journalistförbundet med ansvar för förhandlingsavdelning och den politiska avdelningen.

Nu har han tagit klivet från tjänsteman till förtroendevald. I fredags blev han ny ordförande för SJF efter Agneta Lindblom Hulthén. Det kommer inte att betyda några stora förändringar i arbetet:

Vår verksamhet nu och i framtiden kommer inte att skilja sig från hur den sett ut de senaste hundra åren, vi ska jobba för journalisternas och journalistikens villkor.

Och om inte vi lyckas vara ett attraktivt förbund kan man ifrågasätta vårt existensberättigande.

Under kongressen var bland annat frågan om medlemsavgiften uppe. Det beslutades att alla journalister som tjänar mer än 40 000 i månaden får en höjning på 45 kronor. Ett antal ledamöter höjde på ögonbrynen när de fick klart för sig att en vanlig redigerare på Expressen kan ha 37 000 i grundlön. Men Jonas Nordling upplever det inte som att det finns stora spänningar i förbundet. Han menar att det snarare ska ses som en solidaritetsyttring.

Och många i nya förbundsstyrelsen hade förutsett den.

Han upplever förbundet som homogent och utan inre spänningar.

Sedan är förutsättningarna olika om man jämför hur en lokalredaktör utanför Piteå har det med en journalist på Expressen. Men det vet alla.

Antalet yrkesaktiva i förbundet växer sakta men säkert. Och eftersom antalet nya studerandemedlemmar mer än kompenserar antalet som går i pension ser framtiden på den punkten rätt ljus ut menar Jonas Nordling.

Det kan också leda till att den fackliga verksamheten kommer igång igen på arbetsplatser där klubbarna somnat in.

Vilka frågor ska du driva?

Till exempel brinner jag för att Yrkesetiska nämnden (YEN) ska bli ännu mer känd hos allmänheten.

Hur ser du på journalistrollen i framtiden?

Det görs mycket bra journalistik av många bloggare till exempel. Men vår uppgift som förbund är att se till att de som är kunniga i hantverket också får bra betalt. För behovet av en opartisk och allsidig bevakning och rapportering kommer alltid att kvarstå i en demokrati.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev