Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hamilton vill ha ny tv-avgift

Publicerad: 22 februari 2011, 06:01

Public services framtid är en av dagens stora frågor. I en debattartikel argumenterar SVT:s vd Eva Hamilton för en förändrad betalmodell för tv-licensen utifrån att allt fler ser tv i datorn eller mobilen.


Ämnen i artikeln:

SREva HamiltonSVTPublic service

Hur det nya sändningstillståndet som sträcker sig till 2019 utformas är en helt avgörande fråga för public services framtid menar Eva Hamilton på DN Debatt:

”Det går inte att ångra alltför begränsande skrivningar senare, att bygga upp ett nytt public service på 2000-talet låter sig knappast göras.”

Därför vill hon ha fyra förändringar för att framtidssäkra SVT:

Öppna SVT:s programarkiv. Det mesta är klart, återstår bara att lösa distribution och lagring samt skapa resurser för att betala upphovsmännen för deras rättigheter.

Gör webben till en självklar del av public service. I ett modernt public service-uppdrag bör tjänsterna på det öppna internet vara en självklar del av kärnverksamheten och därför bekräftas i det nya uppdraget, skriver Eva Hamilton.

Förändra tv-avgiften. Ett exempel Eva Hamilton lyfter fram är den tyska modellen. Där en public service avgift per hushåll införs från och med 2013. Även Österrike, Schweiz och Finland förbereder liknande modeller.

Begränsa inte programuppdraget. Om vårt uppdrag begränsas till att som kulturministern säger göra de program som ingen annan gör leder det obönhörligen till en marginalisering av de samhällsviktiga programmen. De tenderar att få föga uppmärksamhet och genomslag om de sänds i mindre kanaler. Samma gäller om public service huvudsakligen riktas mot den publik som inte anses lönsam av de kommersiella tv-bolagen, skriver Eva Hamilton.

Berit Högman, ordförande i kulturutskottet är inne på samma linje. I Riksdag & Departement anser hon att dagens system med radio- och tv-avgift kan skrotas efter 2013:

Teknikutvecklingen gör att det blir irrelevant att koppla avgiften till apparaten, som man gör i dag.

En bred politisk lösning verkar vara möjlig då Alliansen är inne på samma linje. Berit Högman får stöd av Kd:s kulturpolitiska talesman Andreas Carlson:

Dagens system är i upplösning. Teknikutvecklingen går fort. Nu måste processen börja för att se över hur vi ska finansiera public service framöver, säger han till Riksdag & Departement.

I dag är det också Public service-dagen 2011. Alla som inte är på Münchenbryggeriet kan följa evenemanget här på SVT play.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.