Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hamilton: Inga andra mediebolag har ifrågasatt SVT:s villkor

Publicerad: 21 juni 2010, 07:56

Reuters ska inte prata om pressfrihet. Det är de som stryper nyhetsflödet. Det menar SVT:s vd Eva Hamilton efter det att hotet från de stora nyhetsbyråerna om att inte bevaka bröllopet, som Medievärlden berättade om redan i fredags, sattes i verket.


Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

– Inga andra mediebolag vare sig i Sverige eller i övriga världen har ifrågasatt SVT:s villkor för så kallad nyhetsrätt, dvs att användandet begränsas till den tid livesändningen pågår samt ytterligare 48 timmar. Modellen är vanligt förekommande internationellt och om man vill använda materialet under längre tid är man välkommen att köpa rättigheter till det, så kallade arkivrättigheter. Det har flera andra bolag redan gjort, säger SVT:s vd Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

– Reuters agerande är ett spel för gallerierna, eftersom de inser att mediekonsumenterna i Europa haft tillgång till tv-bilderna gratis från SVT, och i en stor del av övriga världen via de bolag som valt att till en mycket låg kostnad köpa materialet direkt från oss. Därför har det inte kostat Reuters något att försöka flytta fram positionerna för att öka sina möjligheter till intäkter i framtiden. En helt ny princip som innebär att man släpper kontrollen över bilder och rättigheter till en nyhetsbyrå på obegränsad tid är helt otänkbar för ett mediebolag, säger Eva Hamilton.

Reuters val att avstå från bevakning också vad gäller text och stillbilder har inget med SVT att göra. Bildbyrån Scanpix har haft uppdraget från Hovet och UD att vara så kallad host picture agency. Scanpix uppger till SVT att de har fått ut bilderna i världen.

– Jag vill betona att det alltså är UD:s ansvar och inte SVT:s att hantera kontakterna angående det internationella text- och stillbildsmaterialet, säger Eva Hamilton.

– Att Reuters använder ord som pressfrihet är ganska anmärkningsvärt, när det är de som försöker strypa nyhetsfödet, säger Eva Hamilton. SVT har valt den motsatta vägen att gratis distribuera till hela Europa samt till en mycket låg kostnad till övriga.

SVT gav samtliga invånare i 56 länder i Europa tillgång till hela den 10 timmar långa livesändning gratis under lördagen. Till det kommer de tv-tittare i övriga världen som kunnat se tv-bilderna via de andra tv-bolag och nyhetsbyråer som köpt rörliga bilder från SVT till en låg kostnad.

Eftersom CNN var en av köparna och sänder globalt har bilder från bröllopet i princip varit tillgängliga i alla länder. Slutligen har alla människor i världen också haft möjlighet att se sändningarna på SVT Play.

Olyckligt att det blivit så här

Reuters, AP och AFP hotar bojkotta bröllopet

Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.