Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Halverat resultat för Stampen

Publicerad: 10 februari 2017, 07:28

Omsättningen minskade för Stampen under 2016. Och rörelseresultatet mer än halverades, men blev i alla positivt vilket vd Martin Alsander gläds åt. Och det är ingen fara att det egna kapitalet är slut när ackordslikviden är betald i slutet av februari, enligt honom.


Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Stampens nettoomsättning blev 2,8 miljarder för 2016, vilket är en minskning med 15 procent jämfört med 2015.

Rörelseresultatet stannade på 63 miljoner kronor. Det har påverkats av såväl ackordsresultatet på 683 miljoner kronor som en nedskrivning av goodwill på 632 miljoner kronor. Resultat efter skatt uppgick till 10 miljoner kronor.

Vid årsskiftet hade koncernen 338 miljoner kronor i kassan. Under februari ska Stampen ut med 220 miljoner kronor i ackordslikvid. Dessutom ska 82 miljoner kronor betalas för den lönegaranti som föll ut under rekonstruktionen.

– Ackordslikviden blir inget problem. Och lönegarantin delas upp över året. Då vi har ett positivt kassaflöde i botten så kommer det inte vara några problem med likviden.

– Dessutom är det så att under hela rekonstruktionsperioden så har vi förskottsbetalat alla räkning, vilket så att säga dopar kassaflödet negativt. Men när ackordslikviden är betald återgår vi till normalläget.

Det kommer inte behövas något extra tillskott från ägarna i år?

– Nej, det ska det inte behövas. Det är jag ganska säker på. Men om vi bestämmer oss för att göra några extra satsningar så kanske vi vänder oss till ägarna om det behövs.

Det ska bli skönt att få ägna sig helhjärtat åt verksamhet nu, menar Martin Alsander. Det gångna året har diskussioner med banker och jurister tagit mycket av hans tid.

– Nu kan vi fokusera framåt. Vi kommer till exempel att jobba mycket med att få fart på våra digitala läsarintäkter. Där finns det några fina exempel hos våra branschkollegor att lära sig av.

Läs också Stefan Meleskos snabbanalys på Medievärlden Premium: Stampens rörelseresultat säger ingenting

Så gick det för V-tab, VTD och tidningsdelen

V-tab
Omsättning: 1 362 miljoner kronor (1 449)
Operativt resultat: 73 miljoner kronor (66)
VTD
Omsättning: 623 miljoner kronor (601)
Operativt resultat: -36 miljoner kronor (-31)
Stampen Media
Omsättning: 1 391 miljoner kronor (1 508)
Operativt resultat 12 miljoner kronor (33)

Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.