Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Halländska krumelurer – nu i tabloid

Publicerad: 27 februari 2007, 16:53

Hallands Nyheter har övergett sitt berlinerformat. I natt blev HN tabloid.
- Jag känner mig stolt, vi har skapat utrymme för en slagkraftigare nyhetsjournalistik, säger chefredaktören Kristian Alm.


Den nya tidningen innehåller två delar förutom på fredagar, då den har tre (förutom nyhetsdelarna en vändbar nöjes- och tv-tidning).

Trots formatbytet tror Kristian Alm att läsarna kommer att känna igen sig.

– Vi har behållit våra roliga detaljer. Det är viktigt att mixa nyheterna med lite krumelurer och rundare material.

Som exempel nämner han kortisar som ”Go´morron” och ”Det talas om”.

Han tycker också att det nya formatet gör det möjligt för HN att lyfta fram nyheterna på ett bättre sätt. Särskilt på sporten och Falkenbergs- och Varbergssidorna där man nu kan börja avdelningarna med rena uppslag, vilket var svårt tidigare.

I samband med formatbytet har Hallands Nyheter bytt tryckort från Falkenberg till Halmstad. Det innebär en timmes tidigare tryckstart, men påverkar inte leveranstiden till prenumeranterna.

Av dagens telefonväkteri att döma verkar läsarna nöjda, säger Kristian Alm.

Inga klagomål från läsare som tror att ni minskat stilen?

– Jo, men minskningen genomförde vi redan i höstas då vi bytte både typsnitt och storlek. Och då fick vi inga reaktioner över huvud taget.

Omgörningsarbetet har pågått under tio månader under ledning av projektledaren Lars Grimbeck, biträdande redaktionschef. ihop med Nisse Nilsson, Hans Jönsson och Eva Bäckström. Anders Enström, Nya Wermlands-Tidningen, har bidragit med konsulthjälp.

Några upplagemål på längre sikt med anledning av formatbytet
har inte Hallands Nyheter satt upp, men Kristian Alm hoppas på att minst 1 500 nya läsare ska nappa på den kampanj tidningen går ut med (3 månader för 99 kronor).

Efter att ha ökat upplagan sju år i rad redovisade Hallands Nyheter ett nollresultat vid förra veckans upplageredovisning (31 600).

– Jag skulle känna mig nöjd om vi när året är slut kan visa ett litet plus, säger Kristian Alm.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev