onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Håll ett öga på medieaktierna idag

Publicerad: 30 september 2008, 04:43

Världsekonomin svajar med besluten i den amerikanska kongressen. De annonsberoende medierna får det besvärligt i en avstannande ekonomi - särskilt om de byggt med lån.


DN råkade ut för en deadlinevurpa med dagens tidning: ledarredaktionen skrev huvudledaren utifrån antagandet att representanthuset hade sagt ja till hjälppaketet.

I DN på ledarplats är hjälppaktetet i hamn i representanthuset och ska passera senaten i morgon. På pappret är sin sak, tryckt är tryckt, men att samma ledare utan kommentar och rättelse ligger på nätet klockan 7.45 är inte Tidningsverksamhet 2.0.

De stora mediekoncernerna har byggt sig större genom lånefinansierade köp. Detta ska betalas, och huvudlinjen är att effektivare verksamhet med rejält höjda marginaler ska fixa det.

Inte lätt att åstadkomma om ekonomin backar. Medierna är i hög grad annonsberoende, tv och gratistidningar helt, morgontidningarna till 60-70 procent, kvällstidningarna till 30-40 och magasin och fackpress längs hela skalan.

Mecom har den svåraste obalansen mellan värde och lån, MTG har lånat till sin östexpansion, Bonniers har vuxit i USA med lån och lånat till TV4-köpet, Stampen om än inte börsnoterat har lånat för att bygga, senast köpet av Gisab.

Håll koll på hur medieaktierna utvecklas idag: Mecom på Londonbörsen, MTG, Metro, Schibsted. Det ger en indikation på omvärldens syn på verksamheten. Igår föll – naturligtvis – Mecom mest. Metro klarade sig bäst.

Tyska tvkoncernen Prosieben – som äger svenska Kanal 5 – har stora problem med omfattande lån och skulder. Eventuellt hotar styckning och femman blir till salu. Om detta skrev Resumé igår. Prosieben finns på Frankfurtbörsen.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev