Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gunnar Strömblad lämnar Schibsted

Publicerad: 8 januari 2013, 11:10

Efter 25 år lämnar Gunnar Strömblad Schibsted. För Medievärlden berättar han om hur humlan Svenska Dagbladet kunde flyga och vad som hände med gunnar.nu. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Schibsted

Han började som ekonomichef på Aftonbladet 1987 och blev sedan vd för tidningen 1991. 1999 tog Gunnar Strömblad över vd-ansvaret för Svenska Dagbladet. 2006 blev han koncerndirektör i moderbolaget Schibsted. 2009 blev han också styrelseordförande i Schibsted Sverige.

Gunnar Strömblad, som om två månader fyller 62 år, ska nu ägna sig åt sin familj och sina fritidsintressen.

Lämnar du branschen helt nu?

Jag ska sitta kvar i Tillväxtmediers styrelse, det är det enda.

Vad ska du göra nu?

Ta det lugnt och vara med mina barnbarn, jag har sju nu och ett åttonde på gång.

Var i världen ska du befinna dig?

Nära sjön i Tyresö, jag trivs bra här, och har nära till båten.

Du har ju tagit många tuffa uppdrag, vilket skulle du säga var dets svåraste?

Svenska Dagbladet sticker helt klart ut som humlan som inte kunde flyga men som ändå gjorde det till slut.

Vad berodde det på?

Duktiga medarbetare, Lena K Samuelsson var helt central i det arbetet. Det handlade väldigt mycket om att ifrågasätta det som togs för givet och ändra på det. Vi blev, och det var Lena K Samuelssons förtjänst, en tidning som lyssnade på läsarna och gick före i Sverige när det gällde att utveckla tidningen ur ett läsarperspektiv.

Vilka är Svenska Dagbladets och Aftonbladets största utmaningar nu?

Vi har en strukturell förändring där vi tappar upplaga, som riskerar att accelerera de kommande åren. Det som alla pratat om ett tag, det händer nu. Vi har ett antal år framför oss där vi måste anpassa oss till de nya förutsättningarna.

Du var också vd när Aftonbladet tog det avgörande beslutet att satsa på internet, förstod ni hur stort det var då?

Nej, det gjorde vi inte, men det är klart att det är en milstolpe. Att vi intuitivt omfamnade den här nya tekniken istället för att som många andra vara rädda för den. Det kändes som ett nytt sätt att hitta läsare som vi bejakade istället för att låtsas som att det inte fanns. Där hade jag och Thorbjörn Larsson samma inställning.

Du hade en egen hemsida också, vad hände med den?

Ja, gunnar.nu väckte en viss munterhet i branschen, det blev lite för mycket munterhet så jag tog bort den. Jag byggde den någon gång 97 – 98 för att se om jag rent praktiskt klarade av att bygga en hemsida. Men när folk började göra sig lustiga över den och trodde att det var ett seriöst projekt, då tog jag bort den. Det var aldrig något annat än ett hobbyprojekt.

Och du ska inte väcka liv i den nu? eller starta en blogg?

Nej, det finns så många som tycker så mycket redan.

Är det något annat du är stolt över att ha åstadkommit?

Ja, faktiskt att jag varit i koncernen så länge. Jag har haft andra erbjudanden men valt att stanna, och det har jag aldrig ångrat. Schibsted är en väldigt bra koncern att jobba i.

I ett pressmeddelande säger Schibsteds koncernchef Rolv Erik Ryssdal: Gunnar Strömblad har varit en central person i Schibsteds verksamheter under 25 år. Han har tveklöst bidragit till situationen – och mångfalden – på den svenska tidningsmarknaden, i hård och svår konkurrens. Utan Gunnar Strömblad hade Svenska Dagbladet inte funnits idag. Också i Aftonbladets framgångsrika utveckling är Gunnar Strömblad i högsta grad delaktig.

Gunnar Strömblad

Karriär före Schibsted: Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm 1976. Arbetade sex år på Solna Offset, varav fyra år som chef för ett dotterbolag i Singapore och två år som controller vid fabriken i Häggvik. Kom 1982 till Samhalls huvudkontor i Tullinge och stannade till 1987.

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.