Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gunilla Herlitz bjuder in kulturministern till personligt samtal

Publicerad: 30 oktober 2012, 08:59

Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz kallar samdistributionen av dagstidningar för ett misslyckande och bjuder in kulturministern till samtal.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterGunilla Herlitz

Gunilla Herlitz menar att samdistributionens upplägg hotar att lägga ner de riksspridda tidningarna i glesbygden. I ett brev till kulturdepartementet skriver hon:

Jag känner stor oro över de allt högre distributionskostnaderna för de riksspridda morgontidningarna. Distributionskostnaderna för Dagens nyheter är det enda kostnadsslag som ökar i storlek trots minskad upplaga.

Gunilla Herlitz reagerar på att presstödsnämnden tagit tillbaka sitt beslut att införa likapris på regionala transporter. Det är inte första gången som nämnden backar i den här frågan efter påtryckningar från distributionsbolagen som hotar att lämna samdistributionen.

Tanken med samdistributionen är att alla tidningar ska ha lika möjlighet att delas ut. Antal exemplar eller vikten på tidningen ska inte påverka priset. Detta är en likaprisprincip som funnits sedan 1970-talet. Men distributionsföretagen har inte tillämpat principen när det gäller transporter fram till den lokala utdelningen, och har alltså kunnat debitera extra för detta.

Presstödsnämnden reagerade på detta och fattade då beslutet att införa likapris på regionala transporter. Det är detta beslut som åter rivits upp och som fått Gunilla Herlitz att bjuda in Kulturdepartementet till samtal för att belysa problematiken och konsekvenserna för Dagens Nyheter.

Om ingen betydande förändring sker snart kommer riksspridda tidningar att tvingas lägga ner utgivningen i glesbebyggda områden i Sverige. Denna process har redan inletts och är ett hot mot mångfalden och i förlängningen demokratin, skriver Gunilla Herlitz.

Presstödsnämnden backar om distributionsstödet

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.