Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gui Minhais dotter berättar om det hemliga mötet

Publicerad: 18 februari 2019, 06:27

I söndagens Agenda berättade den fängslade svenska förläggaren Gui Minhais dotter om sitt möte med kinesiska affärsmän och Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. Efter mötet, som arrangerades utan UD:s vetskap, har ambassadören kallats hem.


Det var i förra veckan som det svenska utrikesdepartementet meddelade att man kallat hem Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. Beslutet fattades sedan det framkommit att hon ska ha arrangerat ett hemligt möte om den fängslade svensken Gui Minhai. Detta utan departementets vetskap. Händelsen ska nu utredas av såväl utrikesdepartementet som den svenska Säkerhetspolisen.

I SVT:s Agenda berättar Gui Minhais dotter Angela Gui om sin upplevelse av det två dagar långa mötet. Hon berättar bland annat hur hon fick veta att en frigivning av Gui Minhai kan bli aktuell – om Angela Gui slutar tala med medier om hans fall samt uppmanar andra som gör det att också sluta.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver nu att utrikesdepartementet lägger ”alla pappren på bordet”.

Läs också

Svensk ambassadör hemkallad – efter möte om Gui Minhai (2019-02-14)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.