Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gui Minhai får Anna Politovskaja-priset

Publicerad: 19 april 2017, 09:28

Den svenska förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina får Publicistklubbens pris till Anna Politovskajas minne.


– Gui Minhai har stått upp för publicistisk frihet och utmanat regimens försök att skrämma till tystnad. Med vårt pris till Anna Politovskajas minne vill Publicistklubben visa vårt stöd till Gui Minhai och hans kamp för mänskliga rättigheter i Kina. Regimens skandalösa behandling av Minhai måste fördömas med kraft och ges betydligt större uppmärksamhet, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger i ett pressmeddelande.

I oktober 2015 kidnappades Gui Minhai på en semesterresa i Thailand. Han har nu suttit fängslad i Kina i 555 dagar utan någon rättslig prövning.

– Jag är tacksam över att min fars situation uppmärksammas genom det här priset. Förhoppningsvis kan mer uppmärksamhet från olika håll leda till mer information om hans situation och mående, och att han blir bättre behandlad, säger Gui Minhais dotter Angela Gui i ett uttalande.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist/publicist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”. Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på den ryska journalisten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev