Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gui Minhai återigen kidnappad

Publicerad: 23 januari 2018, 07:12

I lördags kidnappades den svenska förläggaren Gui Minhai under en tågresa i Kina. Två svenska diplomater som han reste med blev vittnen till händelsen.


Det var i lördags som Gui Minhai var på väg från östra Kina till Peking för en läkarundersökning på den svenska ambassaden. Med sig hade han två svenska diplomater. Enligt Angela Gui, Gui Minhais dotter, ska ett tiotal civilklädda män stigit på tåget i närheten av Peking och lett Gui Minhai av det. New York Times var först med att rapportera om vad som skett.

Efter händelsen har Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallat upp Kinas ambassadör:

”Den svenska regeringen har ingående kännedom om vad det är som har hänt”, säger hon till TV4 Nyheterna.

I oktober 2015 försvann Gui Minhai, som är chef på ett Honkongbaserat förlag som ger ut kritiska skrifter om den kinesiska kommunistregimen, från sin semesterbostad i Thailand. Övervakningsbilder från platsen skulle senare visa att han förts bort av okända män. Gui Minhai fördes därefter över gränsen till Kina, där han fram till för tre månader sedan satt fängslad utan rättegång eller försvar. Under tiden i fängelse har Gui Minhai synts i kinesisk statstelevision, där han erkänt gamla brott. Men erkännandena har avfärdats av människorättsorganisationer.

De kinesiska myndigheternas ”frisläppande” av Gui Minhai för tre månader sedan innebar dock flera restriktioner. Enligt dottern har Gui Minhai inte tillåtits lämna landet och han ska även regelbundet ha behövt anmäla sig hos polisen.

Expressen Kultur uppmanade Ulrika Kärnborg i går utrikesdepartementet att kräva en omedelbar frigivning av Gui Minhai. Och DN:s ledarskribent Per Svensson skriver i dag att den svenska regeringen måste agera för att få Gui Minhai fri.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.