Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Grovt förtal domen för attacker i e-brev och på blogg

Publicerad: 12 maj 2009, 03:47

En bloggande före detta journalist har fällts för grovt förtal, per mail och i sin blogg. I stället för fängelse blev domen böter, ett skadestånd till en av de förtalade och att ersätta en del av rättegångskostnaderna.


Det är tre personer som anmält den före detta journalisten för förtal, en präst, en advokat och en polis.

Uppgifterna har bloggaren skickat i mail till olika personer, i alla tre fallen bland annat till journalister – vilket domstolen tar som intäkt för att syftet var att få stor spridning på uppgifterna.

Blogginläggen som anmälts gäller prästen. Tingsrätten friar en grov beskrivning med sexuell undermening av vad prästen gjort, med motiveringen att den kan uppfattas som satir. Men fäller påståenden om att prästen fått sparken och ägnat sig åt ”tvivelaktig själavård”. I och med att bloggen lästs av 10-12 000 per månad är skadan allvarlig och brottet därför grovt förtal.

Tingsrätten finner att brotten har ett straffvärde motsvarande fängelse. Men i och med att bloggaren inte finns i straffregistret och när det inte finns ”särskild anledning befara” att hon ska göra sig skyldig till nya brott blir det villkorlig dom och böter.

Bloggaren ska betala 500 kronor till brottsofferfonden, 10 000 i skadestånd till polisen och 25 000 till staten för kostnader för målsägarbiträde och offentlig försvarare.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.