Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gröning: Katastrofjournalistiken har nått nya höjder

Publicerad: 27 mars 2015, 06:49

Flygkraschen i franska alperna vrids ut och in i svenska medier - på ett rätt snaskigt sätt. Det anser journalisten Lotta Gröning. Hon förlorade sin far i flygkraschen i Oskarshamn 1989.


I takt med verklighetens allt blodigare drama tappar vi empatin, förståelsen för de drabbade och inte minst etiken och moralen. Journalistkåren blir som ett gäng paparazzifotografer i jakten på den bästa storyn och den bästa bilden.

Det skriver journalisten Lotta Gröning på Svt opinion i dag. Hon har följt rapporteringen i flera dagar och menar att den går ut på att klämkäcka programledare kontaktar sina ditsända reportrar som nästan hörs vara i extas över att få bevaka denna händelse.

Hon skriver också att hon känner igen mönstret från när hennes far dog i flygkraschen i Oskarshamn våren 1989. Telefonen ringde oavbrutet av människor i chock och av journalister ville ha en kommentar. Min mamma och jag bestämde oss för att fly, min bror var tio år och vi satte oss i bilen och körde runt i timtals till mörkret föll in och vi kunde smyga hem till huset.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.