Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GRN kritiserar SVT för bristande offentliggörande

Publicerad: 21 december 2018, 12:37

SVT får kritik av Granskningsnämnden för att man inte har offentliggjort ett tidigare nämndbeslut på ett lämpligt sätt.


Ämnen i artikeln:

SVTSverigedemokraternaGranskningsnämnden

I september fälldes SVT av Granskningsnämnden för att SVT Forum sänt rasistiska yttranden om muslimer från Sverigedemokraternas partikongress utan att ta avstånd från dem i samband med sändningen. Nu kritiseras SVT för att man inte uppfyllt kravet att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

I sitt nya beslut konstaterar Granskningsnämnden att volymen på speakerrösten var låg när nämndens beslut offentliggjordes samt att ljudet var tunt och brusigt. Utöver det innehöll offentliggörandet – tvärtemot granskningsnämndens praxis – bakgrundsmusik.

SVT beklagar i sitt yttrande att det var ett tekniskt fel på den mikrofon som användes för att läsa upp nämndens beslut vilket gjorde att delar av innehållet var svårt att uppfatta. I sin helhet anser dock SVT att offentliggörandets budskap gick fram.

Nämnden anser dock att kombinationen av bakgrundsmusiken, den låga speakerröst samt en distraherande bildsättning gör att SVT inte uppfyller kravet att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Läs mer på Granskningsnämndens hemsida.

Läs också

SVT fälls för utebliven markering mot SD-politikers rasism (2018-09-17)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News