Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GRN begärde yttrande om kopplingen mellan oljeutvinning och global uppvärmning

Publicerad: 30 november 2018, 08:08

Granskningsnämnden har begärt att SVT ska yttra sig om huruvida det finns en koppling mellan oljeutvinning och global uppvärmning. "Som att ifrågasätta att äpplen alltid faller ner från träden", enligt klimatexperten Pär Holmgren.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenGranskningsnämnden

Inslag om klimatförändringarna genererar ofta anmälningar från klimatskeptiker. Medievärlden har gått igenom vilka anmälningar som Granskningsnämnden begärt att programbolagen ska yttra sig om när det gäller klimatförändringarna.

Flera yttranden har begärts av SVT. Bland annat gäller det en anmälan som hävdar att det saknas vetenskapliga belägg för att det finns en koppling mellan oljeutvinning och den globala uppvärmningen. Han anför att det istället finns alternativa förklaringsmodeller som handlar om ”solaktivitetens inverkan på planetens värmecykler”.

Är det rimligt att en myndighet begär in yttranden om huruvida det finns en koppling mellan oljeutvinning och global uppvärmning?

– Om man ifrågasätter att det finns en koppling mellan oljeutvinning och global uppvärmning, då kan man lika gärna ifrågasätta att äpplen alltid faller ner från träden, så grundläggande är det, säger klimatexperten Pär Holmgren som tidigare jobbat på SVT och idag är naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

– Någonstans måste man förstå att det här antagligen är den naturvetenskapliga fråga som det har forskats mest om. Det kommer alltid finnas skeptiker som ifrågasätter saker, men det måste finnas viktigare saker för både SVT och Granskningsnämnden att jobba med än detta.

Det är tjänstemännen på Myndigheten för press, radio och tv som begär in yttranden inför ärenden i Granskningsnämnden. Maria Bergerlind Dierauer är enhetschef för tillsyn på myndigheten

Varför har ni bett SVT yttra sig om huruvida det finns en koppling mellan oljeutvinning och global uppvärmning?

– I de fall där vi begär yttranden i granskningsnämndens ärenden brukar programbolagen vanligtvis beredas möjlighet att yttra sig över alla anmälningarna i ärendet, så även i detta fall.

Alltså hur knasiga de än är? Det finns ingen gräns?

– Vi har berett SVT möjlighet att yttra sig över anmälningarna som finns i ärendet. Jag kan inte gå in närmare på de specifika anmälningarna i ärenden eller hanteringen av dem.

En annan anmälan som Granskningsnämnden begärt in yttrande om gäller översvämningarna i Bangladesh där det framstod som att klimatförändringarna var den enda orsaken till översvämningarna.

Här tycker Pär Holmgren att det finns en poäng med att begära ett yttrande eftersom även landsänkning och andra faktorer spelar in.

– Det är viktigt att SVT har en balans så att man inte börjar skylla allt på klimatförändringarna. Humanitära katastrofer har ofta flera orsaker. Utmaningen för public service blir att hitta balansen mellan att vara tydlig och förenkla men utan att gå så långt att det smyger sig in felaktigheter.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News