Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Greider: DN borde byta ut halva ledarredaktionen

Publicerad: 9 november 2010, 15:16

Aftonbladet Kulturs genomgång av Bonnierkoncernens makt över Mediesverige har fått många att reagera och/eller reflektera. Två av dessa är Dala-Demokratens Göran Greider och Ordfronts förlagschef Pelle Andersson.


Ämnen i artikeln:

Bonnier ABGöran GreiderBonnier

Dala-Demokratens politiske chefredaktör Göran Greider kommenterar Bonnierkoncernens marknadsposition på SVT Debatt. Han menar bland annat att DN, för att inte mista trovärdighet eller läsare, borde byta ut hälften av sina borgerliga ledarskribenter mot mer rödgröna röster.

Men han har också en förståelse för att det också är andra krafter som påverkar utvecklingen:

Varje tidning och varje förlag känner det: Vi måste växa eller dö. Bonnierkoncernen pressas av kraven på att göra vinster på en ofta vikande marknad, som dessutom hotas av gratistjänster. Det är inte av ondska Bonniers oavbrutet vill expandera, utan av nödvändighet.

Ett sätt att komma till rätta med problemet är att inte se journalistik eller bokutgivning vilka produkter som helst menar Göran Greider:

”Dessa verksamheter är av fundamental vikt för varje demokrati, och då återstår knappast något annat val än att statsmakterna på olika sätt subventionerar det fria ordet och börjar betrakta böcker och journalistik som något annat än varor på en marknad. För att rädda det bästa i den liberala medietraditionen krävs det alltså ett mått av tja, socialism.

Även Ordfronts förlagschef Pelle Andersson, också författare på Albert Bonniers förlag, är oroad över Bonniers dominans. I en debattartikel på SVT debatt ställer han frågan om det hade accepterats om ägarna varit Socialdemokraterna, Stenbeck eller Jimmie Åkesson:

”Det är bara i den frågan svaret om Bonniers makt kan sökas”.

Snart kan vi ha en ägare som äger hälften av pressen

Var är så unikt med er granskning av Bonniers, Åsa Linderborg?

Jonas Bonnier om sin och koncernens makt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.