Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Grävande journalister protesterar mot nytt lagförslag

Publicerad: 7 mars 2016, 07:12

Förslaget som syftar till att göra offentliganställdas personnummer hemliga är ytterligare en begränsning av offentlighetsprincipen, skriver 15 journalister.


I ett inlägg på DN Debatt undertecknat 15 grävande journalister uttrycks en oro över ett nytt lagförslag från justitiedepartementet som, om det aktualiseras nästa år, gör offentliganställdas personnummer hemliga.

Konsekvensen av en sådan lag skulle enligt artikelförfattarna bli att många missförhållanden inte kommer att avslöjas. Debattörerna skriver att tillgången till myndighetsanställdas personnummer är i många fall helt avgörande för journalistiska granskningar.

Som exempel lyfter man DN:s Guldspadebelönade granskning från 2013 om hur närmare ett hundratal dömda sexualbrottslingar arbetar med barn på svenska skolor samt Göteborgspostens avslöjande från 2011 om att 51 av 172 professorer vid Göteborgs universitet arbetade extra vid sidan av utan att informera arbetsgivaren.

Båda granskningarna möjliggjordes genom att listor över offentliganställdas personnummer lämnades ut.

Efter 2017 skulle denna typ av missförhållanden inte gå att avslöja. skriver journalisterna.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.