Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gräv bjuder in Jan Guillou till Guldspaden Expressens chefredaktör kritiserar Yrsa Stenius

Publicerad: 18 mars 2010, 06:10

Efter att Jan Guillou kritiserat Expressens Guldspade-nominering bjuder nu Gräv in honom för att diskutera avslöjandet. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har svarat på kritiken på sin blogg där han också går hårt åt PO Yrsa Stenius utlåtande om publiceringen.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJan GuillouGuldspaden

Jan Guillou skrev i gårdagens Aftonbladet Kultur att han, och inte Expressen, borde ha blivit nominerad för avslöjandena om de KGB-kontakter han hade på 60- och 70-talet.

”Jan Guillou är välkommen att besöka hela eller delar av evenemanget, och erbjuds tillfälle att vid valfri tidpunkt diskutera scoopet om sig själv. Gräv 10 kommer att upplåta lokal, teknik, moderator samt ev motdebattörer – allt i samråd med Jan Guillou. .. Det var länge sedan Jan Guillou sågs till på ett Grävseminarium. Gräv 10 gillar debatt. Välkommen att argumentera för din sak, Jan!”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har också svarat på Aftonbladets publiceringar om Expressens avslöjande: ”Guillou lät sig intervjuas i Expressen, chattade på Expressen.se, skrev själv på Expressens debattsida och ställde upp i Expressens webb-tv.    Expressen hade publicerat fakta och Guillou bad inte om minsta rättelse eller ens genmäle. Det hedrade honom.”

Han vänder sig också mot en formulering i ett utlåtande från Allmänhetens Pressombudsman Yrsa Stenius som publicerades i Aftonbladet igår. I utlåtandet skriver hon att Expressen slagit fast att ”Jan Guillou varit sovjetisk agent i meningen spion”

Thomas Mattsson skriver: ”Kan inte Allmänhetens Pressombudsman läsa? Bör vi formulera våra inlagor till henne med större grad på bokstäver och kanske byta till ett mer uppskattat typsnitt?    Eller förstår hon inte skillnaden mellan orden? Om ”agent” och ”spion” är detsamma, gäller det då också ”dråp” och ”mord” eller, för den delen, ”kompetent” och ”inkompetent”?”

Strid om Expressens Guldspade-nominering

Yrsa Stenius kritiserar Aftonbladets publicering av PO-utlåtande

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.