Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gratistidningarna positiva till Medieutredningen, men…

Publicerad: 10 november 2016, 08:09

Medieutredningen öppnade dörren för stöd till Gratistidningarna. Precis som GTF (Gratistidningarnas förening) önskat. Samtidigt ställer vissa krav i förslaget till det menar organisationens företrädare.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenPresstöd

En femtedel av Mediestödet bör gå till gratistidningarna hävdade nio representanter för GTF i en debattartikel i Medievärlden. Utgångspunkten är att gratistidningarna är en viktig kugge i den lokala demokratin då den:

• Distribueras demokratiskt hem till alla hushåll.

• Innehåller lokala nyheter med hög relevans för den lokala medieborgaren.

• Finns över hela Sverige.

• Har en affärsmodell som fungerar.

• Tar ansvar för lokaljournalistik (även i mindre byar där regiontidningarna sedan länge stängt sina lokalredaktioner).

Nu har förslaget presenterats och GTF:s företrädare Dennis O Krook är positiv till att utredningen öppnat för att stödet ska kunna gå till fler medieslag än bara dagspress.

– Det tror vi kommer gynna medieborgarna och lokaljournalistiken. Att kravet på egenproducerat innehåll föreslås endast behöva utgöra 20 procent förvånar mig rejält. Vad kan de resterande 40 procenten vara för material? TT- gemensamt material? Feature eller recept, biltester etcetera. Om det är fallet har det ringa värde för medieborgaren och den lokala journalistiken. Vi ser hellre att man skruvar upp kraven på lokalt egenproducerat innehåll till exempelvis 30 procent och sänker totala kravet på redaktionellt innehåll till 40 procent. Det skulle innebära att ”diverse” redaktionellt innehåll endast skulle utgöra 10 procent. Det är det lokala egenproducerade redaktionella innehållet som ska premieras enligt mig. Återigen med ögonen för medieborgaren.

Han ser också positivt på att distributionsstödet öppnar upp för gratistidningar och ställer krav på mer samdistribution.

– Vidare fanns det många förslag som är intressanta och som skulle pånyttföda stödet. Jag tror det är viktigt att dela upp det politiska arbetet i två faser nu. Det som kan, bör och ska förändras till 1 januari 2018 och det som kräver mer tid att förankra och genomarbeta. Kastar man upp hela idéluntan på politikernas bord tror jag vi riskerar att det blir övermäktigt och att vi får en fingerborg i stället för en överrock…

Ämnen i artikeln:

MedieutredningenPresstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.