Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Granskande dagestansk redaktör hotas av åtal

Publicerad: 15 maj 2009, 07:20

Nadira Isajeva, redaktör för veckotidningen Tjernovik  som är Dagestans näst största tidning, har åtalats för att ha uppmanat till extremism  och för att ha underblåst motsättningar mellan folkgrupper.


Ytterligare tre journalister och tidningens grundare är åtalade.
Brotten ska ha begåtts för ungefär ett år sedan.
Under den åtta månader långa förundersökningen har ett otal publiceringar granskats, inte av oberoende experter utan av myndigheternas eget folk. Inte överraskande har de kunnat utläsa skäl för åtalen i ett tiotal av artiklarna.
I en av dem ifrågasattes polisens version av en antiterroraktion i juni  i fjol i staden Makhachkala.
Tjernovik har gjort sig impoulär hos de dagestanska makthavarna genom att också  rapportera om unga människor som velat följa islams lagar oförklarligt försvunnit..

Samtidigt med att artiklarna undersökts har flera tillslag hemma hos medarbetare på tidningen gjorts, trots att ingen mer än Nadira Isajeva fram till april i år varit föremål för utredning.

Nadira Isajeva påstås enligt åklagaren ha utnyttjat sin tjänsteställning för att begå brottet, vilket innebär att hon riskerar att dömas till ett mer än dubbelt så långt straff som de övriga fyra.

Dagestan är en rysk delrepublik som ligger mellan Tjetjenien och  Kaspiska havet.
Enligt uppgift är överfall på journalister vanligt förekommande i landet. I fjol dödades tre journalister.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.