Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Grafikerna funderar på samgående

Publicerad: 15 maj 2006, 08:29

Grafiska fackförbundet kommer att börja förhandla med andra förbund om ett samgående. Anledningen är vikande medlemsantal.


I dag har Grafiska fackförbundet drygt 20 000 yrkesverksamma medlemmar men antalet sjunker stadigt. Omkring 2010 räknar förbundet med att antalet medlemmar är nere på omkring 15 000. Med bibehållen verksamhet och service skulle det medföra ett underskott i kassan på drygt 18 miljoner kronor.
Därför har nu förbundsstyrelsen fått mandat att börja förhandla med andra förbund om villkoren för ett eventuellt samgående. Senast i september 2007 ska man ha kommit fram till vilken väg man önskar gå och överlåta till kongressen att fatta beslut i frågan. Ännu har inga formella förhandlingar inletts med några andra parter.
– Men de måste påbörjas snarast med tanke på när det ska vara klart, säger Helena Johansson, informationsansvarig på Grafiska fackförbundet.
Vissa samtal har förts med Skogs och Trä samt Pappers.
– Styrelsen har ett öppet mandat, men det kommer att bli något av industrifacken, säger Helena Johansson.
Finns det ingen risk att grafikernas identitet kommer att försvinna vid ett samgående?
– Visst finns det en sådan risk. Därför gäller det att sköta förhandlingarna på rätt sätt.
Det finns också vissa positiva effekter av att gå samman med ett annat fackförbund.
– Det kan ge oss en bättre politisk och facklig styrka, säger Helena Johansson.
Att medlemsantalet sjunker än inget isolerat svenskt fenomen. I Norge gick grafikerna samman med andra i ett brett industriförbund vid årsskiftet. I Finland har förbundet fått direktiv från sina medlemmar att titta på en eventuell förbundsfusion. I Danmark har grafikerna delats i två delar, där ett en del är ett industriförbund.
Även i flera andra länder finns samma trend.
I Sverige finns det också liknande exempel, vid årsskiftet gick Industrifacket och Metall samman. Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Fastighets planerar också att bilda ett gemensamt byggförbund.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev