Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP svarar på kritiken mot kamelcenter-publiceringen

Publicerad: 30 mars 2017, 05:37

Företrädare för ett planerat kamelcenter i Angered menar att GP:s rapportering om dem innehåller flera faktafel. Men enligt tidningens ansvarige utgivare är anklagelserna felaktiga.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

I februari granskade Göteborgs-Posten hur offentliga medel används i Göteborgs förorter. I artikelserien som går under vinjetten GP granskar tittade tidningen bland annat närmare på ett planerat kamelcenter i Angered i nordöstra Göteborg. Tidningen rapporterade bland annat att centret tilldelats miljonbidrag av kommunen utan att ett spår av det utlovade centret syntes till. Samt att pengar gått till staket, souvenirer och import av kamelmjölk.

Nu kommenterar Angereds Kamelcenter uppgifterna på sin webbsida – och kritiken är hård. Centret beskriver GP:s granskning för ”boulevardjournalistik” och anklagar GP för att ”spela de högerpopulistiska och främlingsfientliga krafterna i händerna”. Dessutom påstås att GP:s publicering innehåller flera faktafel.

Christofer Ahlqvist utsågs till tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten när det i februari stod klart att Cecilia Krönlein skulle kliva av. I ett mejl till Medievärlden tillbakavisar han Angereds Kamelcenter anklagelser om att det skulle vara flera fel i GP:s rapportering.

– Nej, det stämmer inte. Jag har gått igenom de fel som de menar vi har gjort men det är inte några fel. Det handlar om tolkningar av det vi skrivit och vad andra medier skrivit utifrån våra artiklar. Bland annat skriver de nu på sin hemsida att GP har hävdat att Angereds kamelcenter ägs av Göteborgs kommun och att det är en del av det kommunala projektet Statslandet. Det här har vi inte skrivit och när jag påpekade detta för kamelcentrets företrädare har han inte kunnat visa mig var GP har skrivit så.

Christofer Ahlqvist understryker att GP kommer att korrigera artikeln om det visar sig att det förekommit faktafel i publiceringen:

– Om de kan visa ett faktafel som vi faktiskt har gjort så kommer vi givetvis att rätta detta. Vi för även en dialog om ett genmäle där de kan få chansen att utveckla sina planer för Angereds kamelcenter.

Angereds Kamelcenter skriver att publiceringen mer liknar ”en förtals- och smutskastningskampanj än en seriös och ärlig granskning”. Vad tänker du om det?

– Det håller jag inte med om. Det här var en del i en granskning av hur offentliga medel används i Göteborgs förorter, inte en granskning av just det här planerade kamelcentret. Det är så klart inte bra att en del utländska medier – medvetet eller omedvetet – misstolkar vår artikel och sprider felaktigheter. Den problematiken är också något vi har skrivit om.

Finns det någonting i kritiken av den här publiceringen som du kan hålla med om?

– Vi verkar ju onekligen i en ny medievärld där en artikel om en förortssatsning i Göteborg används som slagträ i den amerikanska inrikespolitiken och det måste vi så klart förhålla oss till. Samtidigt kan vi bara ansvara för vår egen publicering och risken att våra artiklar ska misstolkas kan inte hindra oss från att granska hur offentliga medel används.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev