Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP:s rekrytering blir aldrig ett ”stort demokratiskt problem”

Michael Kronas kritik mot Alice Teodorescu har en ideologisk bakgrund. Det menar Bengt Olof Dike.

Publicerad: 20 februari 2015, 14:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuGP

Medan Michael Krona på fullt allvar hävdar att rekryteringen av Alice Teodorescu som politisk redaktör vid GP kan bli ett stort demokratiskt problem genom den märkliga koppling han gör till det digitala klickandet, har Maria Haldesten plötsligt funnit Centerpartiets ideologiska debatt så intressant och inspirerande den mest livliga, spännande och öppna idédebatten i svensk politik att hon snabbt bytte till en C-märkt redaktörstol, när Teodorescus utnämning tillkännagavs.

Skall vi tro på den förklaringen?

Nej, det bör vi inte göra, eftersom de båda händelserna helt sammanfaller i tiden. Men om den trots allt stämmer, borde det väl vara logiskt för Haldesten att även acceptera Teodorescu och hennes moderata tidningsbakgrund, då också Moderaterna i dag säger sig vara liberala och liberalismen har gjort entré på flera M-tidningars ledarsidor.

Så konsekvent är dock inte det nya språkröret för grön liberalism. Såväl hennes som Michael Kronas kritik har en tydlig ideologisk bakgrund, där Teodorescus åsiktsspektrum inte passar dem men som alltså har accepterats av G-p:s ägare. I stället för att lugnt invänta resultatet av den ifrågasatta nya politiske redaktörens arbete, höjer de både tonfallet och värjan redan innan vi sett något av detta. Kronas slutsats är given: det handlar om ett ideologiskt skifte på den stora drakens ledarsida. Han fastslår också tvärsäkert att Alice Teodorescus ideologiska bas är konservativ, samtidigt som han förutspår att den svårligen kan förlikas med ägarens liberalism.

I så fall blir väl Krona nöjd. Men såväl hans första inlägg, som hans nu aktuella replik, bekräftar klart att det är den ideologiska skon som klämmer: Teodorescu skall på förhand vara utestängd på grund av sina påstått konservativa åsikter. Att huvuddelen av de borgerliga tidningarnas ledarsidor i landet har liberal prägel borde lugna Krona, som inte vill höra talas om den samlade journalistkårens politiska preferenser, sådana de regelbundet dokumenteras av universitetet i G-P:s utgivningsort.

Men såväl han som Maria Haldesten borde oroas mer över denna kollektiva och starka slagsida åt vänster än att morra surt över att G-P genom utnämningen befäster och förstärker sin borgerliga hemvist. I striden, bästa herrskap, måste kanonerna peka mot fienden, inte mot ideologiska vänner!

GP jagar klick i rekryteringen av Teodorescu

Politiske redaktören bör vara ansvarig utgivare

Maria Haldesten: C är ett liberalt parti!
Bengt Olof Dike

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuGP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev