Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP, NSD och Ljusnan klandras av PON

Publicerad: 4 mars 2009, 10:49

Opinionsnämnden klandrar Göteborgs-Posten Norrländska Socialdemokraten och Ljusnan. Alla har enligt nämnden i publiceringar brutit mot god publicistisk sed. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

PONGP

Göteborgs-Posten skrev i februari i fjol en artikel om en namngiven gruppbostad i Mölnlycke under rubriken Dottern levde i misär. Kvinnans förnamn angavs. Mamman, omtalad med fullständigt namn, hade anmält den som drev gruppbostaden till länsstyrelsen. Artikeln anmäldes av dotterns legala företrädare, som ansåg att den psykiskt funktionshindrade kvinnan identifierats och kränkts av uppgifter om hur hon bodde och av bilder från hennes hem.

Ett medgivande till publicering innebär inte att tidningen är befriad från pressetiskt ansvar när det gäller att bedöma om en publicering kan vålla skada, skriver PON. De uppgifter som offentliggjordes var mycket integritetskänsliga. Även andra uppgifter gjorde att kvinnan kunde identifieras.

Norrländska Socialdemokraten skrev i januari i fiol artiklar under rubrikerna Avskedad (ortsnamn-)lärare blev rektor i Västerbotten och Varnad lärare blev rektor – och får sluta igen. NSD berättade om kritik från eleverna mot läraren, vidare att han efter utredningar inte tillåtits arbeta ensam med eleverna, att han dömts för vårdslöshet i trafik och polisanmälts för sexuellt ofredande av en minderårig elev, ett åtal som lagts ned. Följden blev att han avskedades. Provanställningen som rektor avslutades genom ett beslut av kommunchefen som delvis grundades på vad som stått o medierna.

Läraren gjorde anmälan till PO. Han skrev bland annat att han varit tvingad att flytta från hemstaden. Även om han inte var namngiven var han lätt att identifiera. Artikeln innehöll sekretessbelagda uppgifter och felaktigheter och grundade sig enbart vad vissa elever sagt. NSD hade inte tagit kontakt med honom.

PO konstaterar att läraren pekats ut och att tidningen publicerat integritetskränkande uppgifter ur sekretessbelagda dokument. Vidare att det är pressetiskt tvivelaktigt att fortsätta att avslöja detaljer om läraren även sedan hans anställning som rektor upphört och att NSD borde ha kontaktat honom för en kommentar. PON instämmer i PO:s bedömning.

Ljusnan skrev i februari i fjol om ätstörningar i tre olika artiklar. Fokus låg på en 14-årig flicka i ett namngivet samhälle. I en artikel intervjuades flickans mamma, som var kritisk till den bristande kunskapen om ätstörningar, men hon ville inte hägna ut någon speciell person. Däremot kritiserade hon kommunen som hon menade inte hade gjort sitt jobb, det vill säga utbildat skolsköterskor och kuratorer i vad anorexi är. Skolsköterskan på flickans skola lyftes fram i en artikel, där det berättades att hon uppmanat 14-åringen att gå ner några kilo, en inställning som föräldrarna var kritiska mot. I ytterligare en artikel intervjuades en vårdchef vid ätstörningsenheten på Uppsala akademiska.

Skolsköterskan gjorde anmälan. Hon var inte namngiven i artikeln men lätt identifierbar. Artiklarna innehöll flera fel, hävdade hon. Ljusnan hade bara gått på föräldrarnas uppgifter om vad de hört från dottern. Hon hade heller ingen möjlighet att i efterhand bemöta uppgifterna, eftersom hon var bunden av sekretess.

PO tar fasta på att uppgifterna i tidningen innebar en allvarlig anklagelse mot skolsköterskan och på att hon inte fått tillfälle att ge sin syn på vad som sagts i mötena med flickan. PON instämmer i PO:s bedömning.

I tidigare beslut har Opinionsnämnden klandrat Sydöstran för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att i en artikel i mars i fjol felaktigt ha pekat ut en person som åtalad och dömd.

Aftonbladet klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att i en artikel i november 2007 ha riktat anklagelser mot en person i en ideell förening utöver de som framgick av revisionsrapporten.

Tidningen Tromb klandras för att ha brutit mot god sed genom att inte ge tillfälle till samtidigt bemötande i en artikel  som publicerades i december 2007.

ST-tidningen klandras av PON för att ha åsidosatt god publicistisk sed genom att ha låtit klagomål som en insändarskribent riktat mot en persons restaurang övergå till att bli personlig kritik mot restaurangägaren och då inte ha givit tillfälle till samtidigt bemötande.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PONGP

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.