Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

GP jagar klick i rekryteringen av Teodorescu

Michael Krona, universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap, bemöter här Bengt-Olof Dikes kritik.

Publicerad: 17 februari 2015, 13:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Alice Teodorescu

I måndagens (16/2) Medievärlden skriver samhällsdebattören och tidigare politiske redaktören Bengt Olof Dike artikeln Politiske redaktören bör vara ansvarig utgivare. I sin text kritiserar han bland annat mina resonemang om ledarskribentens roll och GP:s rekrytering av Alice Teodorescu, publicerade i tidningen Journalisten (11/2). Därför bemöter jag utvalda delar av Dikes kritik nedan.

Bengt Olof Dike gör ingen hemlighet av sitt vurmande för ledarskribenters redan höga position på det svenska debattfältet. Kanske är det just det ihärdiga hyllandet av ledarskribenter som de som ska levandegöra demokratins väsen som döljer förmågan att se, vad som kan bli, ett förhållandevis stort demokratiskt problem. Jag vidhåller bestämt att GP:s rekrytering till betydande del är ett resultat av viljan att öka internettrafiken för ledarsidan. Dock är jag inte så naiv att påstå att det skulle vara uttalat eller ensidigt utfört utan hänsyn till andra faktorer (som till exempel det faktum att det rör sig om en skicklig skribent).

Men det är samtidigt rimligt att reflektera över det konkurrensutsatta medielandskap som både större och mindre tidningar idag agerar i. Det betyder inte, Bengt Olof Dike, att ledarskribenter helt sonika har blivit klickdragare, något som jag tydligen påstås utgjuta mig över. Däremot argumenterar jag för eventuella konsekvenser för en sådan utveckling. Stöd för en sådan diskussion går att finna i svensk medieforskning, bland annat i ett pågående forskningsprojekt på Södertörns Högskola (beskrivet på DN Debatt 25/12 2014). Om journalistiska institutioner börjar betrakta delningsaktivitet på sociala medier som representativt för en befolkning, och fatta beslut därefter, blir det problematiskt för tidningar att upprätthålla och utveckla sin roll i ett demokratiskt samhälle och som aktör i det offentliga samtalet.

Det är förvånande att de senaste månadernas liknande och massiva kritik tyckts passerat Dike obemärkt förbi. Precis som Lisa Bjurwald i SvD 20/1 påpekat framstår den ideologiska markeringen och skiftet åt höger inte alls ha bekymrat ledningen och förnekas snarare än diskuteras (läs gärna Peter Hjörnes egen krönika som svar på kritiken). I ett sådant verbalt tomrum framstår istället jakten på klick vara en desto viktigare drivkraft bakom rekryteringen.

Och nej, jag varken tror eller påstår att ledarskribenter per definition är subjektiva i riktning höger (?). Fullt medveten om den forskning kring journalistkårens politiska preferenser som nämns konstaterar jag att Bengt Olof Dike tycks oförmögen att hålla två bollar i luften samtidigt och dessutom isär. Att GP gör ett ideologiskt skifte på ledarsidan betyder ju knappast att övriga medarbetare plötsligt skulle förändra en politisk sympati? Eller att andra ledarskribenter skulle göra det. Alice Teodorescus ideologiska hemvist är onekligen av konservativ art, oavsett prefix. Vad majoriteten av den svenska journalistkåren har för politiska sympatier när jag enbart konstaterar GP:s rekrytering, går över mitt förstånd. Men det kan ju per definition också betyda att jag och mitt förstånd missat något.

Till sist. Ledarskribentens historiska, nutida och framtida deltagande i ett offentligt samtal ifrågasätter jag inte. Vad jag däremot betonar är att ledarskribenter redan har tillträde till och ofta en stark position i det mediala offentliga samtalet, och jag betraktar GP:s rekrytering, med de argument jag anfört, som ett möjligt tecken av vår samtid där denna position förstärks delvis som ett resultat av tidningens jakt på uppmärksamhet.

Alice Teodorescu är utan tvekan en kompetent, rak och erfaren skribent. Men även om det enligt Peter Hjörne inte kommer bli någon politisk riktningsförändring har jag svårt att se att hon kommer förlika sin konservatism med Hjörnes brandtal för och definition av liberalism och plötsligt börja skriva artiklar med den socialliberala värdegrund som tidningen trots allt länge vilat på. Framförallt inte efter att ha läst hennes uppmärksammade krönika Dör du hellre stående än lever på knäna? i GP den 11/1.

För övrigt en sällan skådat klickad och delad artikel i sociala medier.

Michael Krona

Universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap, Malmö Högskola

Lisa Bjurwald

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alice Teodorescu

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News