torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gota Media hälftenägare i Sydöstran

Publicerad: 21 december 2004, 14:17

Det är nu klart att ett holdingbolag med Gota Media och Blekingeförlaget Albinsson & Sjöberg som ägare tar över Sydöstran till 90,1 procent.


Affären, som varit på gång i drygt ett år, träder i kraft vid årsskiftet. Albinsson & Sjöberg och Gota Media, som äger bland annat Blekinge Läns Tidning (BLT), Barometern, Smålandsposten och Borås Tidning, har satsat hälften var i holdingbolaget.  De övriga knappt 10 procenten i Sydöstran ägs av den lokala arbetarrörelsen.
Under 2005 kommer ägarparterna att successivt utveckla formerna för BLT:s och Sydöstrans gemensam annonsförsäljning och annonsproduktion. Det är en  konsekvens av samägandet. En annan är att Sydöstran kommer att byta tryckeri. Antingen ska tidningen tryckas på BLT:s tryckeri Karlskrona, om det byggs ut, eller också i Växjö hos Smålandsposten.
Ytterligare en följd av  affären kan bli att tidningarna får en eller att par gemensamma bilagor, där man tar i anspråk Albinsson & Sjöbergs specialkunnande vad gäller bland annat motorjournalistik. Något annat redaktionellt samarbete mellan tidningarna sägs inte vara aktuellt.
Att genomföra affären har tagit drygt året. Vad har varit den svåraste stötestenen?
– Vi har velat få alla detaljer på plats utan stress och så att alla blir nöjda. Det som tagit mest tid är konstruktionerna kring de gemensamma försäljningsaktiviteterna, säger Bennie Ohlsson, Gota Medias vd.
Hur mycket pengar handlar affären om?
– Det handlar inte om någon stor köpeskilling utan mer om ett långsiktigt – engagemang, så att blekingeborna även i framtiden har två tidningar att välja på.
Även Stig Sjöberg på Albinsson och Sjöberg uttrycker sin glädje över affären och att man ”från Fabas sida har kunnat vara med och garantera Sydöstrans framtida existens och därmed den demokratiska debatten i Blekinge”.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev