söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Googlemobilen är här

Publicerad: 24 september 2008, 05:59

I går kväll lanserades Iphone-utmanaren T-mobile G1vid en presskonferens i New York. Den så kallade Googlemobilen är laddad med operativsystemet Android, gratis och byggt på öppen källkod. (Uppdaterad)


Mobilen är ungefär lika stor som Ericssons Xperia X1 och Iphone, men väger mer. Den har pekskärm och komplett tangentbord.

Det har tagit tre år för ingenjörer från Google och HTC att utveckla Android.

Linus Brohult, chefredaktör för tidningen Mobil, beskriver den nya mobilen som både en telefon och en personlig internetterminal:

– Det är inte bara en telefon för att ringa och sms:a på, så klart. Det här handlar ju mer om vad som händer under de kommande åren i den mobila världen när mobilen blir någon sorts personlig fickterminal som man har som sin ständiga följeslagare, för kontakt med internet, dokument och allt möjligt, säger Linus Brohult till TT.

Erik Hörnfeldt, presschef på svenska Tre, tror på en ljus framtid.

– På sikt tror vi att det finns tre operativsystem : Android, Symbian och Windows. Det är mobila operativsystem som kommer att användas av ett brett spektrum av tillverkare, säger han till Computer Sweden.

Priset på Googles telefon ligger på cirka 1 400 svenska kronor. Den kommer att börja säljas i USA 22 oktober och i Storbritannien i november.

Även tillverkarna Samsung, Motorola och LG väntas släppa Androidtelefoner inom den närmaste tiden.

Se bilder och läs mer om Googlemobilen här:

Ny Teknik
Mobil
Din Teknik
Svenska Dagbladet

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev