onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Google och Yahoo-samarbete skadar tidningssajterna”

Publicerad: 16 september 2008, 10:29

WAN, World Association of Newspapers, kräver att konkurrensmyndigheter i Europa och Nordamerika stoppar annonssamarbetet mellan Yahoo och Google. Ett samarbete som WAN anser "skulle resultera i mindre intäkter och högre priser för våra medlemmar."


WAN har i ett brev till antitrust-avdelningen på justitiedepartementet i USA, EU:s generaldirektorat för konkurrensfrågor, och konkurrensverket i Kanada, gett sin syn på samarbetet:

”WAN tror att konkurrensen som finns mellan Google och Yahoo är helt nödvändig för att försäkra våra medlemmar om konkurrenskraftiga annonsintäkter från sajterna, och för att få marknadsmässiga priser när de själva köper reklamplats, skriver Gavin O’Reilly, ordförande i Paris-baserade WAN, i ett brev till cheferna för de tre instanserna.

Trots att det föreslagna samarbetet rör Nordamerika anser WAN att den kommer att ha en signifikant effekt på europeiska tidningsföretag. Dels för att många företag verkar även på den amerikanska marknaden, dels för att organisationen tror att Yahoos incitament för att konkurrera med Google kommer att minska även i Europa.

WAN utvecklar resonemanget på den egna sajten.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev