Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Google gör Dala-Demokraten störst på webben

Publicerad: 19 oktober 2006, 06:43

Dala-Demokraten har fördubblat trafiken till sin webbplats sedan början av året, gått om konkurrenten, och har nu näst mest trafik av alla landsortstidningar i KIAindex. Annonsintäkterna har ökat kraftigt och resultatet ser ut att bli positivt.


Sedan Dala-Demokraten tog hjälp av Hermes för att öppna sitt arkiv för Google-sökningar har trafiken fördubblats. När tidningens IT-ansvarige Stefan Hultquist började mäta trafiken vecka sex hade Dala-Demokraten 32 000 besökare i veckan och konkurrenten Dalarnas Tidningar 85 000. Nu är rollerna ombytta, Dala-Demokraten 84 000 och Dalarnas Tidningar 76 000 besökare i veckan.   Vissa veckor kommer över 20 procent av trafiken från Hermesarkivet. – Det här öppnar för en helt ny annonsmarknad, i och med att vi kan annonsera i hela landet. 60 procent av våra besökare kommer nu från övriga Sverige och vi har fått in en del riksannonsörer, Viking Line bland annat, säger Stefan Hultqvist.  Han tror att tidningen som minst kommer att nå ett nollresultat på webben i år, men antagligen blir det en liten vinst. – Vi gick förbi vår årsbudget i augusti, och då var det ändå en optimistisk budget, säger Stefan Hultquist.  Företaget Hermes hjälper tidningar att anpassa sina arkiv för Google-sökningar. Dala-Demokraten samlar alla sina artiklar i XML-filer som de skickar till Hermes. Sedan får de tillbaka dem som arkivsidor. I arkivet är de relaterade artiklarna samlade på samma sida, och alla artiklar är fulla av länkar till andra artiklar via nyckelord. – Om du söker på Leksand kommer du till en samlingssida med Leksandartiklar, sen om du klickar på en spelares namn i texten kommer du till sidor som handlar om honom. På det här sättet bygger man upp ett förtroende hos Google, säger Stefan Hultquist.  Dala-Demokaten anmälde sig till KIAindex förra veckan och kom då på andra plats av landsortspressen. Etta kom Sundsvalls Tidningar som också använder sig av Hermes för att Google-optimera sitt arkiv.

Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.