onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Goda chanser för svenskarna att bli benådade

Har de fängslade svenskarna någon chans att bli benådade? Ja men de måste ha tålamod. Det skriver den etiopiske bloggaren Endalkachew Endalk Hailemichael exklusivt för Medievärlden.

Publicerad: 7 februari 2012, 14:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den globala kampanjen för frisläppandet av journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som avtjänar 11-åriga fängelsestraff i Etiopien, har fått ny vind i seglen efter att den kände New York Times-journalisten Nicholas Kristof på sin blogg riktat skarp kritik mot premiärminister Meles Zenawis för dennes behandling av journalister  (under rubriken Vad har han att dölja?, 120128).

Med sitt fördömande av Zenawis regering riktar Nicholas Kristof ljuset mot den allt värre situation för journalister i Etiopien. Människorätts- och pressfrihetsorganisationer kampanjar intensivt för frisläppandet av de fängslade journalisterna. New York-baserade Committee to Protect Journalists (CPJ), Reportrar utan gränser, Index on Censorship och Internationella journalistfederationen protesterar alla mot den etiopiska regeringens behandling av journalister.

FN har också kritiserat regeringens användning av en antiterrorlag för att slå ner på yttrandefriheten och fängsla kritiska politiker och reportrar. Journalister borde inte ställas inför rätta för att ha utfört sitt legtitima arbete, än mindre straffas hårt för det, sade Frank La Rue, FN:s särskilda rapportör för yttrandefrihet i ett uttalande.

Striden för fängslade journalister pågår också online. Addis Neger, en framstående etiopisk nyhetstidning i exil vars redaktörer ställts inför rätta i sin frånvaro på liknande grunder som Persson och Schibbye, delade på sin Facebooksida en uppropssida för svenskarnas frigivande. Närmare femtusen personer har skrivit under och antalet signaturer växer med ungefär hundra i timmen.

Trots att den svenska regeringen, människorättsgrupper, journalister och oppositionsledare satt press på regeringen Zenawi håller den fortfarande journalister fängslade för att ha hjälpt och arbetat för den förbjudna ONLF-gerillan och partiet Ginbot 7. Sedan Persson och Schibbye fick sina straff har statstelevisionen i Etiopien regelbundet sänt hyllningar till landets rättssystem med uttalanden från experter på justitiedepartementet.

I ett tv-program som helt ägnades åt fallet Persson och Schibbye attackerade Meles Zenawis propagandamaskin uttalanden från den svenska regeringen, USA och EU, och alla pressfrihetsorganisationer som CPJ, PEN och Reportrar utan gränser. I den typiskt polariserande tiraden presenterade regeringen en serie svaga argument för att stödja rättens dom mot de två journalisterna.

För att citera några av dem: Anklagade inte den svenska regeringen Julian Assange baserat på den svenska lagen om sexualbrott?. Blockerade inte Storbritannien sociala medier-plattformar som Facebook och Twitter under upploppen i London? Men alla internationella pressfrihetsorganisationer vågade inte säga ett ord om dessa brott mot pressfriheten. Så varför attackerar de oss när vi anklagar Persson och Schibbye för terrorism?.

Framför allt har etiopisk statlig tv gett sig på att försöka presentera påtryckningarna mot Meles Zenawi som ett utslag av etnisk diskriminering och trångsynthet kontra den juridiska jämnställdheten hos alla människor oavsett hudfärg, och Etiopiens suveränitet. Alla juridiska experter som intervjuas i tv upprepar Zenawis ord från hans tidigare tal i parlamentet: människan har samma blod i sina ådror oavsett hennes hudfärg, och Persson och Schibbye utgör inga undantag.

Meles Zenawis alla ansträngningar bevisar att han verkligen har börjat känna av trycket från olika rättighetsgrupper. Frågan är dock om han kommer att böja sig för det internationella trycket och fria de två svenskarna? Svaret är ja men de måste ha tålamod, åtminstone tills det uppmärksammade fallet med Eskinder Nega och andra journalister är avklarat.

Nega, vars fall är planerat att återupptas i mars, är en framstående oppositionell bloggare. Han står åtalad för sex olika terrorismbrott och riskerar att dömas till döden. Det verkar som om regeringen hamnat i kläm mellan dem som dömer ut Zenawis behandling av journalister som olaglig och dem som mer diskret vill försöka få honom att frige Johan Persson, Martin Schibbye och andra journalister som sitter i ett brutalt, sjukdomsinfesterat fängelse i Addis Abeba på grund av landets kontroversiella antiterrorlagar.

Situationen befinner sig för närvarande i ett dödläge och jag tror att den etiopiska regeringen just nu arbetar för att få till de rätta förutsättningarna för ett frisläppande av de svenska journalisterna. I går rapporterade etiopiska medier att en senior svensk delegation haft hemliga möten med Meles Zenawi för att diskutera fallet. Svenska UD har dock avböjt att kommentera uppgifterna.

I ett kort uttalande till AP i början av januari sade Anna Roxvall, talesperson för Persson och Schibbye, att det finns en tradition av benådning och förlåtelse i Etiopien, och vi förlitar oss på den traditionen. Hittills har vare sig den etiopiska regeringen eller journalisternas advokat sagt något om saken. Men man kan dra slutsatsen att regeringen föredrar att journalisterna erkänner sin skuld för brottet de begått och ber om nåd. Deras frisläppande kommer då att betraktas som en normal rättslig procedur för benådning snarare än ett resultat av internationella politiska påtryckningar och förhandlingar.

Endalkachew Hailemichael. Översättning: Lisa Bjurwald.

Axel Andén

Lagen om benådning

Enligt artikel 71 i den etiopiska grundlagen har presidenten makt att utfärda en benådning. Lagen om benådning (Pardon Act), ratificerad 2004, styr proceduren kring benådningen. En kommitté tillsätts och leds av justitieministern.

Denna kommitté är ansvarig inför presidenten och dess uppdrag inkluderar att rekommendera benådningar, utvärdera fall och utfärda rekommendationer om återkallelse när personer får en villkorlig benådning av presidenten. Det tycks som om lagen om benådning ger mandat till Meles Zenawi att respektera och driva igenom besluten.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev