Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gert Gelotte: De kan ändra färg på GP, men inte på mig

Publicerad: 3 mars 2015, 09:16

Efter mindre än en timmes samtal stod det i går klart att Gert Gelotte med omedelbar verkan slutar som ledarskribent på GP. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuGöteborgs-Posten

Det finns flera orsaker till att Gert Gelotte lämnar GP:s ledarredaktion, bara några månader innan han hade tänkt att gå i pension.

Den ny nytillträdda chefen Alice Teodorescu har infört att alla texter och sidor ska godkännas av henne. Även när hon är ledig ska de skickas till henne för att hon ska ha sista ordet.

Så har vi inte jobbat här tidigare. Arbetet har byggt på ett ömsesidigt förtroende, säger Gert Gelotte.

Är chefen inte här har vi bara jobbat på, om det inte varit något speciellt. Vi har aldrig skickat texter rutinmässigt innan. Men det krävde hon att vi skulle göra.

Något som inte Gert Gelotte kunde acceptera. Han tycker också att det är ett konstigt sätt att börja som chef på en redaktion som man i princip aldrig tidigare varit på.

Normalt börjar man väl med att fråga hur jobbar ni här? Och hur fungerar det? Det här tycker jag är att visa dåligt ledarskap.

Gert Gelotte blev sedan inkallad till chefredaktör Cecilia Krönlein för ett samtal. Där kom man snabbt fram till att det bästa för alla parter var om han slutade på tidningen.

Det tog mindre än 50 minuter från det vi började prata till att avtalet var klart.

Men kontroversen handlar inte bara om rutiner. Det finns ett politiskt perspektiv också. Att Alice Teodorescu tar över ledarredaktionen betyder att GP går från att vara ljusblå till att vara mörkblå menar Gert Gelotte.

Alice Teodorescu är en utpräglat konservativ skribent, man kan nog säga gammelmoderat. Och jag är socialliberal, nästan vänsterliberal. Och det är som sådan jag är anställd.

Det är naturligtvis fritt fram för ägaren att ändra tidningens politiska inriktning tycker Gert Gelotte.

Men de kan inte ändra färg på mig.

Att Gert Gelotte nu lämnat GP får till konsekvens att Alice Teodorescu för tillfället är ensam som fast anställd på ledarredaktionen. Maria Haldesten har börjat på Hallands Nyheter och den tredje fast anställda skribenten är långtidssjukskriven från och med i måndags.

Även om han tycker att det är ett tråkigt sätt att avsluta sina 40 år på tidningen, varav de sista 11 på ledarredaktionen.

Vad ska du göra nu?

Jag ska först köpa en mobil, sedan ska jag åka hem och försöka smälta det här, säger Gert Gelotte.

Den som är chef för avdelningen måste få bestämma vilka rutiner som gäller. Det anser GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein:

Gert Gelotte fyllde 65 år i oktober. Han skulle ha slutat den 1 juli. Nu har han bett att få avsluta sin anställning fyra månader tidigare. Jag tycker inte att det är särskilt dramatiskt.  Gelottes uppfattning är att han inte kan samarbeta med den tillträdande redaktören på ett bra sätt. En logisk konsekvens är därför att han slutar fyra månader i förväg. Vi är överens om det. Den utlösande faktorn var att Alice Teodorescu vill se ledarsidan innan den går i tryck. Enligt min mening ett fullt rimligt önskemål från den som har det yttersta ansvaret för sidan, men det tycker inte Gert Gelotte.

Jag tror att det kommer att bli jättebra när allt lugnat ner sig. Alice Teodorescu har precis tillträtt och vi håller nu på med en nyrekrytering till ledarredaktionen. Tidningen kommer må bra av en föryngring. Vi har ju inte kunnat göra så många nyrekryteringar de senaste åren.

Alice Teodorescu tar över GP:s ledarsida

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.