Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gävletidningarna bröt mot god sed, pekade ut artist som sexförbrytare

Publicerad: 10 november 2009, 11:27

Arbetarbladet och Gefle Dagblad klandras av Opinionsnämnden för att det brutit mot god publicistisk sed genom att  i september i fjol peka ut två artister som uppträtt på ett gymnasiedisko (den förstnämnda tidningen) och en namngiven rappare (GD) som misstänkt skyldiga till våldtäkt på respektive sexuellt tvång mot en 15-årig flicka.


Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladPOPONArbetarbladet

Arbetarbladet berättade tämligen ingående vad som hade hänt och illustrerade med en bild på en scenen bakom vilken  de misstänkta övergreppen ägt rum. En artikel med liknande innehåll lades också ut på arbetarbladet.se.

Artisterna hade gripits efter konserten men släppts efter förhör. Den äldre av de båda gick ut på sin blogg och förklarade sig oskyldig. Arbetarbladet publicerade dagen efter den första artikeln uppgiften att utredningen om sexbrott nu var nedlagd och att artisten skulle anmäla polis och medier.

PO poängterar de allvarliga beskyllningarna som riktades mot artisten/anmälaren. Genom att i ett mycket tidigt skede skriva  om misstankarna  tillfogades han en publicitetsskada som han inte ska behöva tåla, heter det. Tidningens uppföljning var bra men den förtog inte den uppkomna skadan.
Nämnden instämmer.

Gefle Dagblad skrev om en känd rappare som greps för sexbrott, han skulle ha tvingat den 15-åroiga flickan att utföra sexuella handlingar, i en namngiven ort. Tidningen skrev också att artisten släppts senare på natten, men att han fortfarande var misstänkt. Även i GD:s artikel fanns den andra och yngre artisten med. Han skulle enligt artikeln ha våldtagit henne.

GD skrev också att rapparen hade ett rykte som skandalartist och att dömts för flera brott .

Även GD följde nästa dag upp sin bevakning med en artikel som talade om att den utpekade rapparen inte längre var misstänkt.

PO liksom PON resonerar på samma sätt som när det gäller publiceringarna i Arbetarbladet .

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev