tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gäller inte etiken i hockeyn, Svegfors?

På dagen kritiskt granskande public servicejournalistik. På kvällen underhållning för publiken i hockeylaget Växjö Lakers arena. Avsändaren är P4 Kronoberg i Växjö.
Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson undrar hur de tänker i ett öppet brev till Mats Svegfors, Cilla Benkö och Ulf Myrestam.

Publicerad: 22 september 2011, 05:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköMats Svegfors

Det började med ett pressmeddelande. Sveriges Radio och Växjö Lakers utvecklar hockeysändningar stod det i rubriken.

På arenan på premiärkvällen sågs sedan Sveriges Radios reporter på alla tv-skärmar och jumbotronen rakt över mittcirkeln i ett specialgjort direktsänt program.

Försnack blandades med mysiga intervjuer där en före detta spelare intervjuades medan denne och reportern åkte skridskor runt arenan. I anslutning till programmet sändes reklam på samma skärmar, bland annat från Smålandsposten.

Tanken är att programmet ska sändas inför varje hemmamatch under säsongen.

För mig är problemet flerbottnat och det borde det också vara för Mats Svegfors, Cilla Benkö och lokalradiostationens chef Ulf Myrestam.

* Etiken. Hur kan Sveriges Radio både ingå ett, enligt pressmeddelandet, redaktionellt samarbete med Växjö Lakers och sedan hävda att de står fria sekunderna efter jumbotronen har slocknat? Jag har redan hört invändningen att Smålandsposten bara är bitter tvåa på pucken men en stor del av mitt jobb handlar om att förvalta och utveckla vårt varumärke. Det ska stå för en oberoende, stark lokaljournalistik. Det kastar jag inte bort för möjligheten att underhålla 5 000 personer på Växjö Lakers arena och hade aldrig tillåtit mina medarbetare att medverka i ett liknande sammanhang. Berätta hur ni tänker, Sveriges Radio.

* Pengarna. Smålandsposten betalar för att få sända en spot på jumbotronen. Det är ett helt normalt avtal skiljt från vårt redaktionella arbete, vi har en stolt tradition att sponsra såväl flick- och pojklag som allsvenska fotbollslag och allt däremellan. Men var får radion sina pengar ifrån? Kommer de från licensavgifterna och hur mycket kostar det? Och kanske viktigare: Vilka åtaganden har Radio Kronoberg gentemot Växjö Lakers?

* Reglerna. I den omdebatterade regeln om konkurrensprövning av nya tjänster från public service lämnas mycket till den enskilde aktören. Det är Sveriges Radio som ska anmäla nya tjänster som de vill lansera. Det hade i sammanhanget varit intressant att se hur SR motiverar att sända TV på Lakers arena. Men eftersom ingen anmälan har inkommit så finns ingen sådan diskussion att ta del av. Varför har ni inte anmält, Sveriges Radio?

Jag påminns om SVT:s slogan om fri television och konstaterar att Sveriges Radio nu väljer en helt annan väg:

I det gemensamma pressmeddelandet berättar Anders Öman, ordförande i Lakers:

Sveriges Radio är en oberoende aktör som kan ge lyssnarna en ofärgad bild av elitserien. Det är äkta och trovärdigt som vi eftersträvar.

Oberoendet försvann i samma ögonblick som det gemensamma pressmeddelandet skickades ut. Trovärdigheten är som bortblåst.

Till nästa hemmamatch överväger vi att byta ut payoffen i vår reklamspot, från Bäst på Lakers till Fri journalistik.

Magnus Karlsson

Chefredaktör & ansvarig utgivare

Smålandsposten

Magnus Karlsson

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköMats Svegfors

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev