Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Gabriel Byström tilldelas Segerstedts frihetspenna

Publicerad: 28 oktober 2016, 05:01

Torgny Segerstedts frihetspenna 2016 går till journalisten och författaren Gabriel Byström för att han "försvarat och förklarat kulturens och journalistikens roll i värnet av det fria ordet".


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Sin journalistiska bana började Gabriel Byström 1994 som nöjesreporter på Göteborgs-Posten. 2006-2015 var han kulturchef på tidningen. En post han lämnade för att bli kanalchef på SR P4 Skaraborg. Byström har också författat boken Tystnadens triumf (Ordfront Förlag, 2014) om det nya Ungern.

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne motiverar sitt val i ett pressmeddelande:

Gabriel Byström har försvarat och förklarat kulturens och journalistikens roll i värnet av det fria ordet. Han har tidigt insett och med skärpa beskrivit och analyserat de nationalistiska och fascistiska strömningarna i Europa. Under sin tid som kulturchef på Göteborgs-Posten har han stått för en journalistik präglad av den saklighet och integritet som vinner respekt och som ger genklang i kultur- och samhällsdebatten. Därför tilldelas han Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2016.

Frihetspennan delas ut årligen sedan 1996. I år mottar Gabriel Byström priset den 24 november i Torgny Segerstedtsalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken i Göteborg.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev