Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fyra journalister sägs upp från HD/Sydsvenskan

Publicerad: 17 december 2014, 09:51

Fyra uppsagda och cirka 70 som slutar frivilligt med varierande avgångsvederlag. Det blev det slutgiltiga saldot när de redaktionella personalnedskärningarna på HD/Sydsvenskan nu är klara.


Sammanlagt minskar den redaktionella personalen på de sammanslagna tidningarna med cirka 75 journalister 40 på Sydsvenskan och 35 på Helsingborgs Dagblad.

Men det krävdes centrala förhandlingar innan den omfattande bantningen kunde genomföras förhandlingar som avslutades på Sydsvenskan tisdagskvällen.

Jag vill inte ta ordet nöjd i min mun, men antalet uppsägningar kunde ha blivit betydligt större, säger HD/Sydsvenskans HR-chef Anette Östergren.

Det blev ju färre uppsägningar än som sades från början. Men det där med frivillig avgång är inte riktigt korrekt. Många ville vara kvar, men det fanns ingen plats för dem, säger Pia Röding ordförande i Sydsvenskans journalistklubb.

Innan Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad var den redaktionella bemanningen totalt 242 personer (inklusive City): 132 på Sydsvenskan, 97 på HD, 13 på City.

När nedskärningsprocessen nu är slutförd finns det 167 tjänster kvar.

Exakt på hur mycket som bantats på de olika tidningarna vill Anette Östergren inte gå in på.

Eftersom det inte är det viktigaste var man har sin stol utan att den nya organisationen ska fungera har en hel del omflyttningar skett.

Men det har tidigare framkommit att antalet tjänster på HD minskas med 35 utan uppsägningar. Det innebär att Sydsvenkans gamla redaktion minskas med ca 40 tjänster.

Sammantaget innebär samgåendet mellan de två Skånetidningarna att cirka 160 tjänster försvinner. Bland annat lägger man ner HD:s tryckeri i Helsingborg.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev