Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fyra av tio mediehus utsatta för hot

Publicerad: 7 maj 2014, 04:53

Organiserad brottslighet och politiskt orienterade grupper står för en stor del av de hot som mediehusen utsätts för. Fyra av tio mediehus har blivit hotade det senaste året. Det visar en undersökning som Utgivarna och TNS Sifo genomfört.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Av de mediehus som blivit hotade har 84 procent blivit det mer än en gång sedan första januari i fjol.

Den vanligaste orsaken är ett missnöje med någon publicering och att man vill skrämma journalisterna till självcensur. Och det har fungerat i många fall. 40 procent av de som svarat på Utgivarnas undersökning säger att tidningens journalister tvekat inför vissa publiceringar eller jobbutlägg. 20 procent säger att medarbetare undvikit vissa bevakningsområden eller arbetsuppgifter som en direkt följd av hoten som kommit.

Undersökningen visar också att hotbilden mot mediehusen har vuxit de senaste fem åren.

Hot, trakasserier och våld mot medier och journalister är ett allvarligt samhällsproblem. De resultat vi presenterar i dag visar på behovet av att stärka skyddet för pressfriheten, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna i en kommentar.

I dag arrangerar Utgivarna och Säpo ett gemensamt seminarium om hoten mot journalister och mediehus.

I går träffade Corren justitieminister Beatrice Ask för att få en kommentar till undersökningen. Hon menar att det är väldigt allvarligt när grundläggande fundament i samhället hotas.

Jag tror att vi alla kan bidra till att säkerställa att vi har ett fritt och öppet samhälle genom att faktiskt inte böja oss för den typen av hot. Sedan har vi myndigheter som ska skydda och stödja den som känner sig hotad. Jag utgår från att också tidningsredaktioner anmäler hot och på olika sätt ser till att få del av de skyddsinsatser som kan sättas in, säger Beatrice Ask till Corren.se.

Tidningen har blivit utsatt för hot ett flertal gånger då bland annat personer som har kopplingar till olika kriminella nätverk försökt stoppa vissa artiklar. Correns chefredaktör Charlotta Friborg är därför inte överraskad över undersökningens resultat:

Det stämmer ganska väl överens med den bild jag har fått när jag pratat med kollegor i branschen. Vi har valt att vara transparenta och berätta om de hot vi har utsatts för. Jag tror att det är viktigt att vi har en öppenhet kring de här frågorna, säger Charlotta Friborg till den egna tidningen.

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.