Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Funcke om vd-rollen

Publicerad: 27 februari 2017, 09:25

”Mitt huvuduppdrag blir att slå vakt om en vid tryck- och yttrandefrihet”, säger Utgivarnas tillträdande vd Nils Funcke.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

På fredagseftermiddagen stod det klart att journalisten, debattören och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke blir ny vd för Utgivarna när Per-Anders Broberg lämnar.

– Det känns omtumlande och skitkul, säger Nils Funcke till Medievärlden.

Beslutet att tacka ja var lätt:

– Ja, det var väldigt enkelt. Jag har ju sysslat med publicist-, tryck- och yttrandefrihetsfrågor på olika sätt sedan jag började arbeta som journalist 1979.

Nils Funcke ser att det finns en stor potential med vd-uppdraget:

– En utgivare har tyngd och kan verkligen sätta avtryck. Och den samlade kraften av utgivarskapet är en verkligt stor maktfaktor, säger han och fortsätter:

– Med alla dessa så kallade ”alternativa medier” hamnar ett ännu större ansvar på de traditionella medierna – att fortsätta hantera etiken på ett ansvarsfullt sätt. Men det betyder förstås inte att medierna ska rygga för publiceringar. Är något adekvat och finns det ett allmänintresse så är regeln att man publicerar inte pixlar.

Vad blir ditt huvuduppdrag?

– Att slå vakt om en vid tryck- och yttrandefrihet – och särskilt offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Det handlar till exempel om att försvara de här grundvärdena gentemot en många gånger klåfingrig lagstiftare som har helt andra intresseavvägningar att göra.

– Sedan är min uppgift också att få fram ett vidgat, starkt och gemensamt medieetiskt system och att inrätta en Allmänhetens Medieombudsman.

Hur går det arbetet?

– Det har väl inte hänt så våldsamt mycket. En hemställan har lämnats in från Utgivarna till kulturdepartementet. Men nu måste jag höra med huvudmännen hur de ser på det här. Jag kommer inte att sitta och vänta på kulturdepartementet, för då händer ingenting. Här måste Utgivarna som organisation ta små, kanske pyttesmå, steg – men ändå tydligt föra den här frågan framåt.

Vad är det som säger att du kommer att lyckas med det arbetet?

– Det finns det förstås ingenting som säger, utan det blir en stor utmaning. Men jag utredde ju det här systemet åt Utgivarna 2013 och då tog jag på mig spikskorna. Det får jag göra även denna gång.

Nils Funcke har de senaste åren varit anställd vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK) vid Stockholms universitet. Och det ska han fortsätta med på halvtid. Resterande tid lägger han på vd-rollen för Utgivarna.

Varför blev det bara en halvtid?

– Det vet jag ärligt talat inte. De har sagt att de bedömer att det ska räcka för de uppgifter som finns.

Hur ska den framtida finansieringen av Utgivarna se ut? Kan du säga något om det?

– Nej, jag har knappt hunnit titta på budgeten. Jag vet bara att det finns slantar året ut. Och det här uppdraget gäller ju bara den tiden. Sedan får jag bevisa att den här tjänsten behövs och att det är jag som uppfyller förväntningarna från medlemmarna.

Nils Funcke tillträder nu på onsdag den 1 mars.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.