Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Friheten sitter trångt i SD-land

Det som i dag är Sveriges tredje största parti straffar misshagliga medier. Partiet som säger sig vara som alla andra visar tydligt antidemokratiska reflexer, skriver Correns publisher Charlotta Friborg.

Publicerad: 15 september 2014, 06:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Expressen har de senaste veckorna synat Sverigedemokraternas kandidater i sömmarna och avslöjat ett antal politiker som uttryckt grov rasism på nätet. SD säger sig tillämpa nolltolerans mot rasism och har till och med producerat en valfilm på temat. Alltså borde partiledningen tacka för städhjälpen. Sådana kandidater ska ju enligt partiledaren Jimmie Åkesson inte få representera partiet.

SD-ledningens svar på granskningen är talande. Expressen portförbjöds från att bevaka SD:s riksdagsvalvaka. När andra medier erbjöd sig att hjälpa Expressen med bilder och rapporter började Kent Ekeroth (känd från järnrörsskandalen) en diskussion på mikrobloggen Twitter med en person som menade att det är bra att media inte kan stoppas. Ekeroths svar: Haha. Det gör vi i sinom tid.

En riksdagsledamot som tidigare var rättspolitisk talesman säger sig alltså vilja stoppa medier, i sinom tid. Ekeroth har ett stort intresse för alternativa medier, inget fel i det. Nätet ger fantastiska uttrycksmöjligheter. Kruxet är att en ledande gestalt för ett parti som alla andra är starkt engagerad i en grovt rasistisk sajt som Avpixlat.

Det är med andra ord inte sådana medier som Ekeroth vill stoppa. Bara de där granskande, de som synar SD i sömmarna.

Att detta inte bara var ett infall från den lilla järnrörsfalangen i partiet visar de många rapporter som nu kommer in om hur SD även ute i landet bestraffat medier. Södermanlands Nyheter och P4 Sörmland portades från valvakan i Oxelösund. Norrländska Socialdemokraten nekades intervju med SD Norrbotten efter att ha avslöjat en kandidats kopplingar till Swedish Defence League. Dalarnas Tidningar förbjöds att livesända från SD:s valvaka. Givetvis drabbades även Expressens systertidningar Kvällsposten i Malmö och GT i Göteborg av den sverigedemokratiska bannbullan. Det här alltså inte enstaka olycksfall i partiarbetet.

Det här visar hur smal den så kallade åsiktskorridoren kommer att vara i SD-land. Som en tunn tarm.

Jag har ofta hört Sverigedemokrater säga sig värna det svenska kulturarvet. Bra. Det finns mycket att vara stolt över. En sak är den öppenhet som gjort att många som flytt undan krig och förtryck fått en fristad i vårt land. En annan sak är att Sverige var det första landet i världen som antog en lag för att säkra mediernas frihet, tryckfrihetsförordningen från 1766. Så visst kan ni vara stolta över Sverige, Åkesson, Ekeroth och andra Sverigedemokrater. Tag och läs.

Fler tidningar portade av SD

Mattsson om att Expressen portats från SD:s valvaka
Charlotta Friborg, publisher, chefredaktör och ansvarig utgivare, Mediehuset Corren, charlotta.friborg@corren.se

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev