fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frifräsare får gnistan tillbaka

Publicerad: 15 december 2004, 15:11

Hur kan man göra måndagstidningen
bättre? Hur får man stressade reportrar att tända till? På Sydöstran i Karlskrona har man hittat en framgångsrik modell.


Sydöstrans reporter Eric Tagesson hade följt fallet länge. Det var en ovanligt rå våldtäkt. Alla pratade om den. Eric Tagesson hade suttit i rättssalen och hört den 28-åriga kvinnan berätta om den majnatt då hon våldtogs av två män. När hon trodde att det hela var över, dök en ny man upp.
Vad hände egentligen den där kvällen? Och hur klarar man av att gå vidare efter att ha blivit så kränkt? De var de frågorna som Eric Tagesson ville få svar på.
– Varje dag skriver vi om olika brott, men vi har sällan tid till att gå på djupet, säger han.
Inför sin frifräsarvecka tog han kontakt med den 28-åriga kvinnans målsägarbiträde. Kvinnan var tveksam, men sade till slut ja till en intervju.
Det var allhelgonahelg och Sydöstrans redaktion så gott som tom. Eric Tagesson minns att han in i det sista var förberedd på att kvinnan skulle ringa och säga att hon ville backa ur. Men hon kom och de pratade i en och halv timme. Intervjun kom i tidningen på måndagen, ett mittuppslag om den svåra vägen tillbaka.
– Jag jobbade hela helgen med texten. Ändrade, fixade och pulade. Och lät många läsa den, säger Eric Tagesson.
Han har jobbat på Sydöstran sedan i mars i år. Innan dess var han  vikarie på olika tidningar i Malmö. Som nykomling i Karlskrona tycker han att han har en klar fördel. Han har inte hunnit bli ”hej  och tjena” med makthavarna. Det finns gott om jobb, som ingen vågat eller velat göra.
Han berättar att han var nervös inför intervjun och att han också talade om det för kvinnan.
– Vi fick en bra kontakt, dessutom är vi i samma ålder. Det gjorde det säkert lättare.
Funderade du över varför hon ställde upp?
– Hon sa att hon hade läst allt jag skrivit om fallet och att hon litade på mig.
Kvinnan läste aldrig texten innan den gick i tryck, men dagen efter publicering pep det till i Eric Tagessons mobiltelefon. I ett sms skrev hon att hon tyckte att artikeln gav en rättvis bild av deras samtal.
Sydöstrans frifräsarvecka föddes hösten 1999. Som på så många andra redaktioner fanns det ett missnöje med måndagstidningen. Den bestod mest av sportreferat och returinformation. Det var sällan något som överraskade. Dessutom fanns det hos reportrarna en längtan efter att få göra något annat än det som stod på nyhetslistan. Många hade jobbat länge och behövde en nytändning.
Hur skulle man bryta mönstret?
Redaktionschefen Anna Börje funderade och fäste till slut frifräsarveckan på papper. I dag tycker hon kanske att namnet låter lite töntigt, men det får hänga med ett tag till.
Av centralredaktionens sju nyhetsreportrar deltar sex i frifräseriet (den sjunde jobbar ständig kväll och har valt att inte vara med). I samband med fjolårets besparingar på redaktionen lades den fria veckan i malpåse. Tiden och orken försvann. Men i höstas började reportrarna prata om att de saknade sina veckor.
I september körde man i gång igen. Anna Börje visar mig ett schema som sträcker sig fram till vecka 12 2005.

Under sin frifräsarvecka får reportrarna göra vad de vill. De behöver inte gå på morgonmötena. De får skriva om aktuella ämnen eller  featureknäck. Enda kravet är att de ska leverera material på fredag för publicering på måndag. Oftast handlar det om ett tema och två-tre längre texter som publiceras i början av veckan.
Ibland blir det uppföljningar direkt. Som den här veckan då Pressens Tidning är på besök. Kurt Karlsson har skrivit om de stora trafikproblem som finns i Blekinge.
I en artikel berättar studenten Louise Olsson om att hon tänker hoppa av sina studier.
Hon har ledsnat på att tillbringa tre timmar på tåg mellan hemmet i Växjö och högskolan i Karlskrona.
Kurt Karlsson berättar att han nyss talade med Industrigruppens ordförande, som var mycket bekymrad över den splittring som finns i länet när det gäller kommunikationerna. Det blir nog en artikel senare i veckan, säger Kurt Karls- son.
Han har jobbat på tidningen sedan 1977, mest med nyheter om näringsliv och arbetsmarknad.
– Frifräseriet känns som ett lyft. Skönt att få satsa rejält på ett ämne, säger han.
Anna Börje försöker själv hinna läsa alla frifräsartexter. Helst ska de gås igenom både av henne och nyhetschefen Maria Steen.
Varken fotografer eller lokalredaktörer får frifräsa på samma sätt som Karlskronareportrarna. Det är en resursfråga, säger Anna Börje. Tidningen har två fotografer på dagtid, att frikoppla någon i en vecka fungerar inte. Den reporter som frifräser behöver inte gå på morgonmötena.
– Han eller hon ska kunna känna sig fri och inte behöva engagera sig i nyhetsarbetet, säger hon.
Har frifräseriet resulterat i något scoop?
– Nej, och det har inte varit heller varit syftet. Att erbjuda läsarna mer genomarbetade texter är viktigare än rena scoop.
Hon tar Håkan Kjellgrens serie om Karlskronas bebyggelse som exempel. I tre artiklar gick han på husesyn i sin egen stad. Materialet redigerade han själv.
– Jag har ofta en bild klar i huvudet på hur jag vill att sidan ska se ut, säger han.

Han har länge varit intresserad av arkitektur och använde sin frifräsarvecka till att undersöka vad som hänt med flera av de beslut han och andra tidigare skrivit kortfattat om. Efter en av artiklarna hörde länsantikantikvarien av sig med tips på fler saker att skriva om.
– Det kändes som ett bra betyg, säger Håkan Kjellgren.
Men överlag har läsarreaktionerna varit få.
– Tyvärr hör ju folk mest av sig när det står något som är fel, säger Anna Börje.
Kommer ni att fortsätta med frifräseriet?
– Absolut. Jag har varit arbetsledare i 16 år, frifräsarveckan är den bästa idé jag genomfört.
YLVA CARLSSON

Fler frifräsarjobb:
4 Svenska barn blir allt fetare
4 Brottsligheten har inte blivit råare
– det var lika illa i Karlskrona för       
hundra år sedan
4 På äldre dar – hur vill vi bo och leva
den andra halvan av livet?
4 Så har priserna ökat sedan IT-
boomen kom och så här bor it-folket
4 Granskning av friskolorna
i Karlskrona
4 Skolpolitikernas egna betyg
4 50 nationaliteter bor i Karlskrona
4 Så har invandrarnas företag-
samhet berikat Karlskrona –
fler krogar, butiker etc.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev