lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Friborg: Jag vill ha en ursäkt från polisen

Publicerad: 28 maj 2013, 07:47

Polisen måste be om ursäkt. Och sedan utreda ordentligt hur och varför de agerat som de gjorde i lördags. Det menar Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på Corren.

Ämnen i artikeln:

Corren

Under de 25 år som hon varit branschen har Charlotta Friborg aldrig upplevt något liknande. I lördags omhändertogs en av tidningens reportrar när han filmade när ett antal medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund gjorde sig redo att demonstrera.

Varför gick ni inte ut med det tidigare?

Dels kände jag ett behov av att gå till botten med vad som verkligen hände. Sedan hade vår reporter ett behov av att hämta sig, han har tagit väldigt illa vid sig av det som hände.

Kommer ni att anmäla polisen?

I första hand vill vi ha en diskussion om hur polisen i länet ser på pressfriheten och vår möjlighet att arbeta samt om de har en annan uppfattning om vikten av att värna det öppna samhället. Sedan får vi se om vi går vidare.

Reportern har jobbat i snart 20 år på tidningen men har sitt ursprung i Sydamerika. Charlotta Friborg tror att det var hans utländska utseende som fick polisen att ingripa.

Hade de fört bort mig med händerna på ryggen till en piketbuss? Jag är tveksam.

I ett senare skede fick poliserna som gjorde ingripandet klart för sig att de hade tagit en journalist på Corren.

Fick han någon ursäkt då?

Inga ursäkter. Bara olika bortförklaringar som att han hade varit ett irritationsmoment samt senare att det var för att skydda honom.

När reportern var tillbaka vid demonstrationen tyckte polisens representanter att han skulle ha en pressväst på sig.

Det är inte deras sak att avgöra hur våra medarbetare ska vara utrustade. Med en pressväst kan de bli en måltavla i sig. Om de ska ha det eller inte är en arbetsledarfråga.

Polisen tog Correns filmande reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev