Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fri tack vare artikel i Pressens Tidning

Publicerad: 30 september 2005, 11:45

- Det är viktigt att pressen fortsätter att tala om mediernas situation på Kuba. Låt inte ämnet dö, säger Raúl Rivero, Kubas kanske mest namnkunnige journalist och poet.


Raúl Rivero befinner sig för närvarande i Sverige, bland annat för att medverka på bokmässan i Göteborg. Han fick i höstas friheten åter efter att ha tillbringat två år i fängelse för att han som oberoende journalist skildrat det kubanska samhället inifrån. Hans dåliga hälsa angavs av myndigheterna som skäl till frigivningen. Men även de internationella påtryckningarna hade effekt på Castroregimen. Raúl Rivero säger, då han besöker Pressens Tidning, att den artikel som tidningen hade om honom inför pressfrihetens dag (3 maj) i fjol var starkt bidragande till hans frigivning.

Efter frigivningen tilläts Raúl Rivero gå i exil. Han lever och arbetar i Madrid. Tillbaka till Kuba kan han inte flytta förrän Castro är borta.
– Jag är alltjämt skyldig honom 18 år i fängelse, säger han med ett snett leende.
Raùl Rivero var en av många journalister och demokratiaktivister som sveptes in i de kubanska fängelserna i samband med massarresteringarna och domarna våren 2003. Några har av olika skäl släppts sedan dess, men 21 sitter fortfarande fängslade.
KARIN LINDELL
Läs mer i nästa nummer av Pressens Tidning som kommer den 6 oktober.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev