Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredrik Virtanen anmäler Expressen och SvD

Publicerad: 2 november 2017, 09:03

Fredrik Virtanens ombud Monique Wadsted PO-anmäler nu Expressen och Svenska Dagbladet för deras publiceringar.

Ämnen i artikeln:

SvDExpressenFredrik Virtanen

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Expressen blev först av de etablerade medieföretagen att namnpublicera Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen, som anklagats för bland annat våldtäkt och andra övergrepp och trakasserier.

I sin anmälan till Allmänhetens Pressombudsman skriver advokaten Monique Wadsted att publiceringen inneburit allvarlig skada för Fredrik Virtanen och hans anhöriga

”Den 20 oktober 2017 namngavs Fredrik Virtanen av webbtidningen DagensPS som inte är anslutet till det Pressetiska systemet. Möjligen påhejad av detta eller för att inte missa chansen att vara först ändrade Expressen plötsligt linje. Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen. Det rör sig alltså inte om en person som är misstänkt för något mycket allvarligt brott där allmänheten behöver varnas i avvaktan på rättegång. Detta är såvitt bekant första gången det händer avseende en person som inte själv sökt offentligheten”, skriver hon bland annat.

Om varför även Svenska Dagbladet PO-anmäls skriver hon:

”Svenska Dagbladet gick ytterligare ett steg längre. Svenska Dagbladet publicerade samma kväll som Expressens publicering en artikel med rubriken ’12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp’ […] Ingen av de nya anklagelserna rörde ens något brottsligt och avser inte något som anmälts till polisen. Samtliga anklagelser rörde händelser som skulle ha inträffat före 2006 dvs mer än tio år sedan.”

Advokaten Monique Wadsted säger till Medievärlden att anmälan står för sig själv, och vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev